Search
Close this search box.

Na Koroškem v petek 98 novih okužb. Poklukar pred prazniki s prošnjo k upoštevanju pogoja PCT

V petek so v Sloveniji opravili 7.604 PCR-testov in z njimi potrdili 2.985 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 39 odstotkov opravljenih PCR testov. Po oceni NIJZ je v državi 26.656 aktivnih primerov okužbe. To število se je v primerjavi z dnem prej povečalo za 1.535.

Na Koroškem so tudi včeraj potrdili nove okužbe v vseh občinah, največ pa v Slovenj Gradcu, in sicer 41. Na Ravnah na Koroškem 14, v Dravogradu 11, v Mislinji 9, na Prevaljah in v Črni po 5, v Radljah ob Dravi in v Podvelki po 3, v Ribnici na Pohorju, Vuzenici in na Muti po 2, v Mežici pa 1, kažejo podatki sledilnika.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je v državi dvignilo na 2.240, kar je 102 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1.263 oziroma 73 več kot dan prej.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 558 covidnih bolnikov, tri več kot dan prej, od tega 132 na intenzivnem oddelku, dva manj kot dan pred tem. Umrlo je devet covidnih bolnikov. Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 19 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 34 let, je sporočila vlada.

Po podatkih sledilnika v SB Slovenj Gradec zdravijo 22 covidnih bolnikov, od teh 3 potrebujejo intenzivno terapijo. Na novo so v bolnišnico sprejeli 5 oseb, v domačo oskrbo pa so odpustili 4.

Po podatkih vlade so v petek cepili 3784 ljudi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.188.489 ljudi oz. 56 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.119.015 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je precepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

S tretjim oziroma dodatnim odmerkom cepiva je po podatkih NIJZ v Sloveniji cepljenih 48.786 oseb. Med njimi jih največ, 9561, sodi v starostno skupino med 80 in 84 let. Najmanj cepljenih z dodatnim odmerkom pa je v starostni skupini mlajših od 18 let, in sicer 13.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob začetku prazničnega vikenda na državljane naslovil prošnjo k spoštovanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).Prosim in spodbujam vsakega posameznika, da ravnamo družbeno odgovorno, da sami zamejimo nenujne stike, še posebej z bolj ogroženimi posamezniki,” je pozval.

Pred nami je praznični vikend, dan spomina na mrtve, ko se še posebej poklonimo svojim bližnjim in ljubljenim, ki jih žal ni več z nami. To je tudi čas, ko se običajno srečujemo tudi z bolj oddaljenimi sorodniki in znanci. Povsem naravno in prav je, še posebej po sedaj že skorajda dveh turbulentnih letih, da si želimo bližine soljudi,” je poudaril Poklukar, a ob tem opozoril, da je to odlična priložnost tudi za virus, da še bolj zaokroži in se razmnožuje.

Opomnil je na preobremenjenost bolnišnic, kjer zaradi zdravljenja covidnih bolnikov ukinjajo nekatere programe. Vse Slovence je pozval, naj se vedejo odgovorno in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da preprečijo širjenje virusa.

Vir: STA, Vlada RS, NIJZ, Sledilnik za Covid-19

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mitja
mitja
2 let nazaj

Nehi že tolko prosit. Že zdavnaj si povedal več ko dovolj, da te normalen človek razume. Tisti, ki se do zdaj ni cepil, je idijot.

Dogodki