Search
Close this search box.

Na Koroškem v nedeljo 269 novih okužb. Posebni termini testiranja za prekinitev izolacije niso predvideni

V nedeljo so v Sloveniji ob opravljenih11.104 PCR-testih potrdili 8396 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so ob opravljenih 18.424 PCR-testih potrdili 13.911 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je v nedeljo znašal 75,6 odstotka, dan pred tem je bil 75,5–odstoten. Včeraj so opravili tudi 44.909 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi, dan pred tem 73.328.

Pred tednom dni so v državi ob 7901 PCR-testih potrdili 4967 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 62,9-odstoten. V bolnišnicah se je zdravilo 566 bolnikov, 158 na intenzivni negi. Umrlo je sedem ljudi.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji 118.636 aktivnih okužb, dan pred tem 112.517. Sedemdnevno povprečje znaša 10.474, dan pred tem 9950, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 5620, dan ped tem 5329.

Na Koroškem so včeraj potrdili 269 novih okužb, dan pred tem 580, pred tednom dni pa 267. Včeraj so jih največ potrdili v Slovenj Gradcu, in sicer 81, na Ravnah na Koroškem 47, na Prevaljah 30, v Dravogradu 28, v Mislinji 18, v Radljah ob Dravi in Črni na Koroškem po 17, v Mežici 16, na Muti 7 in Vuzenici po 7, v Ribnici na Pohorju 1.

Po zadnjih podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 636 covidnih bolnikov, dan prej 608, od tega 135 na intenzivni negi, dan prej 135. V soboto je umrlo 14 covidnih bolnikov. Po podatkih sledilnika v SB Slovenj Gradec zdravijo 19 covidnih bolnikov. Od teh 2 potrebujeta intenzivno zdravljenje. Na novo so v bolnišnico sprejeli 4 osebe, 3 so odpustili v domačo oskrbo.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 trenutno cepljenih 1.259.418 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.206.715 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 573.552 ljudi.

Posebni termini testiranja za prekinitev izolacije niso predvideni

Posebni termini hitrega testiranja na okužbo s koronavirusom, z negativnim izvidom katerega je od danes po sedmih dneh mogoče prekiniti izolacijo, za ta namen niso predvideni, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Pojasnil je tudi, da vladi o skrajšanju izolacije ni treba odločati, saj so to strokovne odločitve.

Vindišar je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da se kot začetek izolacije pri osebi brez znakov okužbe šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri osebi z bolezenskimi znaki okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Izolacija se od danes lahko prekine po sedmih dneh, in sicer z negativnim izvidom hitrega antigenskega testa, opravljenem pri izvajalcih testiranja. Tem so v petek po besedah Vindišarja na video konferenci predstavili strokovna priporočila glede skrajšanja izolacije.

Po dodatnih pogovorih s stroko so na ministrstvu tudi sprejeli odločitev, da posebni termini za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, niso potrebni. “Vseeno svetujemo, da se udeležijo testiranja v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu,” je pozval državni sekretar. Svetuje tudi, da preverijo, ali se je na testiranje treba naročiti.

Ob tem je ključno, da se tisti, ki se iz izolacije odpravljajo na testiranje, res dosledno držijo vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa. To so razdalja, maska in razkuževanje rok, je opomnil Vindišar.

“Virusno breme v družbi je zelo veliko. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, naj se izolira v času čakanja na odvzem brisa in njegov izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno,” je opozoril. Dodal je še, da naj se okužene osebe obnašajo odgovorno in naj ne gledajo, kaj jim piše na digitalnih covidnih potrdilih. Ta okuženim namreč velja tudi v času izolacije.

Z današnjim dnem lahko izolacijo krajšajo tudi tisti, ki so pozitivne izvide PCR-testiranj prejeli v preteklem tednu. Vendar pa po besedah državnega sekretarja skrajševanje izolacije ni možno za osebe, ki sodijo v skupino bolnikov z oslabljenim imunskim sistemom (osebe, ki prejemajo kemoterapijo in biološka zdravila ali imajo bolezni imunskega sistema), in za osebe s težjim potekom covida-19, ki zahteva hospitalizacijo.

Delovno aktivni, ki so ob izolaciji v bolniškem staležu, ob negativnem izvidu to sporočijo osebnemu zdravniku, ki tudi prekine osebni stalež. Če je po sedmih dneh izvid še negativen, se je treba vrniti v izolacijo, test pa lahko ponovijo naslednji dan, vse do desetega dne, ko se izolacija prekine brez opravljanja testa, je še pojasnil.

Izdaja kode QR za prebolelost je sicer mogoča z enajstim dnem po pozitivnem izvidu PCR-testa.

Vir: Vlada RS, STA, NIJZ, Sledilnik za Covid-19