Na Koroškem v nedeljo 25 novih okužb, največ v Radljah ob Dravi

Po podatkih Covid-19 sledilnika smo v nedeljo na Koroškem zabeležili 25 novih okužb.
koronavirus

Po podatkih vlade so nedeljo v Sloveniji ob 2244 opravljenih testih potrdili 557 novih primerov okužb s covid-19. V bolnišnicah se zdravi 868 bolnikov, od tega 135 na oddelku intenzivne terapije. Ljudi so iz bolnišnic odpustili v domačo oskrbo, oseb s potrjeno okužbo pa je umrlo, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Delež pozitivnih testov je bil v nedeljo manjši, saj je bilo v soboto pozitivnih 28 odstotkov testov. A se tega ne gre prehitro veseliti, saj so za nedeljo podatki ponavadi netipični, je na vladni novinarski konferenci opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Šele v sredo bodo lahko podali bolj realno oceno o tem, če in kako hitro se umirja krivulja širjenja virusa.

Danes je bolj kot kadarkoli prej ključno, da prav vsi upoštevamo samozaščitne ukrepe in na ta način pomagamo zdravstvenim delavcem pa tudi vsem ostalim, ki vsakodnevno počno vse, kar je v njihovi moči, da bi pomagali obolelim za covidom-19,je še povedal Kacin.

Pozval je tudi, naj se državljani odpovedo potovanjem v tujino, ker to namreč predstavlja veliko tveganje za okužbo in za dodaten vnos virusa v državo, “ki bi lahko trenutni trend gibanja krivulje okužb obrnil v smer, ki si je nihče izmed nas ne želi videti”.

Številke zadnjih dni po Kacinovih navedbah kažejo, da so bili ukrepi vlade sprejeti še pravočasno. Podatki iz sosednjih držav in ostale Evrope namreč kažejo na to, da so razmere iz dneva v dan slabše. Ukrepi nekaterih držav so še veliko strožji, je spomnil.

Število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih v posamezni občini na Gorenjskem kaže, da so najboljše razmere na Jezerskem, največ okuženih pa v Kranju. V Škofji Loki in ponekod drugod je začelo število novih okužb upadati. Poudaril je, da je treba za kakršne koli zaključke počakati na prihodnje dni, trendi pa prvič prinašajo upanje.

Kacin je opozoril še na podaljšanje časa, v katerem se število okuženih podvoji. V Cerkljah na Gorenjskem je za to potrebnih 11 dni, na Jesenicah, v Kranjski Gori, Škofji Loki, Kranju in Žireh pa 10 dni. Najhitreje pa se število okužb podvoji v Naklem in Gorjah, na Bledu je nekoliko bolje, je pojasnil.

Največ novih okužb so na Koroškem v nedeljo potrdili v Radljah ob Dravi, in sicer 6, v Slovenj Gradcu 5, na Ravnah na Koroškem 4, v Dravogradu 3, v Mislinji 2, v občinah Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Muta in Ribnica na Pohorju pa po eno.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno skupno 22.521 oseb z aktivno okužbo. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 1075.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 36.206 primerov okužb, umrlo je 383 bolnikov s covidom-19.

VIR: Vlada RS, Covid-19 sledilnik, SBSG, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.