Search
Close this search box.

Na Koroškem v četrtek 90 novih okužb. IJS: Epidemija je predvidoma dosegla vrh četrtega vala

V četrtek so v Sloveniji ob 9118 PCR-testih potrdili 3431 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR-testov je bil 37,6-odstoten.

Na Koroškem so nove okužba potrdili v desetih občinah, največ so jih zabeležili v Slovenj Gradcu, in sicer 20, Dravogradu in na Ravnah na Koroškem po 15, v Radljah ob Dravi 10, v Mislinji 8, Muti 7, v Vuzenici in Ribnici na Pohorju po 5, v Črni na Koroškem 4, na Prevaljah pa 1.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 40.869 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 3140, kar je 48 manj kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1938, kar je 44 več kot dan prej.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 954 covidnih bolnikov ali 34 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 215. S tem je doseženo dozdajšnje najvišje število bolnikov na intenzivnih oddelkih iz novembra lani. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 28 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa 23 let. Umrlo je 14 covidnih bolnikov.

V SB Slovenj Gradec zdravijo 39 covidnih bolnikov, dan pred tem 32, intenzivno terapijo potrebuje 6 bolnikov, dan pred tem 5. Na novo so v bolnišnico sprejeli 11 oseb, 4 pa so odpustili v domačo oskrbo. Pri tem naj spomnimo, da regijska bolnišnica širi covidni oddelek, kjer je trenutno prostora za oskrbo 50 bolnikov na navadnih posteljah. Bo pa s tem potrebovala dodatni kader, je v današnji izjavi za medije po četrtkovi seji sveta zavoda povedal direktor bolnišnice Janez Lavre. Trenutno se pri njih zdravi 39 covidnih bolnikov, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes pomagal v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS) Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je zdravstveno ministrstvo zapisalo na Twitterju. Pridružil se je kolegom na covidni intenzivni enoti. Zdravstvenim delavcem bo po najboljših močeh na terenu pomagal tudi v prihodnje.

Minister je dopoldne sprva imel operativne video sestanke glede nadaljnje mobilizacije kadra v zdravstvu, med drugim s predstavniki Rdečega križa in civilne zaščite. Nato je obiskal UKC Ljubljana, kjer so skupaj z vodstvom ocenili stanje, so zapisali na ministrstvu. Tam je minister svojim kolegom zdravnikom tudi pomagal pri delu na oddelku intenzivne terapije. Na zdravstvenem ministrstvu so za STA ob tem pojasnili, da bo minister po svojih najboljših močeh tudi v prihodnjih dneh na terenu pomagal zdravstvenim delavcem, kolikor mu bodo to dopuščale njegove siceršnje obveznosti.

Ob tem je Poklukar pozval vse, ki so ustrezno usposobljeni, da pridejo pomagat. “Javijo se lahko preko združenj ali v bolnišnice, kjer so že imenovani covidni koordinatorji za kadre,” so pojasnili na ministrstvu.

Sicer pa je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.204.152 ljudi oz. 57 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 78 odstotkov.

Z vsemi odmerki je cepljenih 1.129.385 oz. 54 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Z dodatnim oz. poživitvenim odmerkom cepiva je po podatkih NIJZ cepljenjih 143.340 oseb.

IJS: Epidemija je predvidoma dosegla vrh četrtega vala

Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji najnovejši napovedi ocenjuje, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov “predvidoma dosegla vrh četrtega vala”. Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije, je IJS zapisal na spletnih straneh.

Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, ocenjujejo na IJS.

Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati,” opozarjajo na institutu.

Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije po njihovem mnenju popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni.

Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje,” so učinek cepljenja pojasnili na IJS.

Ocenjeno reprodukcijsko število znaša približno 1.

Vir: NIJZ, Vlada RS, STA, Sledilnik za Covid-19, Twitter