Search
Close this search box.

Na Koroškem tudi v četrtek brez novih okužb. Janša: Cepiv v EU bo dovolj, sedaj ključno, da se cepi čim več ljudi

V Sloveniji so v četrtek ob 2161 PCR testih potrdili 46 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 74 bolnikov s covidom-19, 26 na intenzivni negi. Zaradi koronavirusne okužbe v četrtek ni umrla nobena oseba. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov na nivoju države je 48 oz. šest manj kot dan prej. Na Koroškem včeraj ni bilo potrjenih novih okužb.
Fotografija je simbolična

V četrtek so opravili tudi 54.412 hitrih testov. Vse pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR testiranjem. V bolnišnici zdravijo šest bolnikov manj kot v sredo, oskrbo na oddelkih za intenzivno nego potrebujeta dva človeka manj. Na Koroškem že četrti dan zapored niso zabeležili novih okužb.

Vlada je objavila tudi podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 807.116 oz. 46,7 odstotka starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 638.531 oz. 37 odstotkov starejših od 18 let.

Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 534.387 oz. 61 odstotkov, z drugim odmerkom pa 465.288 oz. 53,1 odstotka, še navaja vlada. Koronavirusno okužbo je po podatkih vlade do zdaj prebolelo 251.815 oseb.

Na Koroškem so v zadnjih sedmih dneh zabeležili 2 novi okužbi s koronavirusom. Sedemdnevno povprečje v regiji znaša 0.28.

Cepiv proti covidu-19 bo dovolj, sedaj je ključna težava, kako uporabiti vse vire, da se cepi čim večji odstotek prebivalstva v vseh državah članicah EU, je danes dejal slovenski premier Janez Janša, ki se udeležuje vrha EU v Bruslju. Ob tem so soglašali, da je čim višja precepljenost ključna zaščita pred novimi različicami virusa, je še dejal.

Voditelji članic EU so se prvi dan zasedanja v četrtek posvetili spoprijemanju s pandemijo covida-19. Po mnenju slovenskega premierja je bila pripravljenost na nadaljevanje izhoda iz pandemije tudi najpomembnejša tema vrha, pri kateri so tudi dosegli največji napredek.

“Optimistični podatek, ki smo ga dobili, je, da se bo dobava cepiv v tretjem četrtletju okrepila, cepiva bo dovolj,” je povedal Janša ob začetku drugega dne zasedanja.

Po premierjevih besedah je ključna težava zdaj to, kako uporabiti vse vire, ki jih imajo na voljo EU in države članice, da se čim večji odstotek prebivalstva v vseh članicah cepi, in kako čim prej spraviti v polno operativnost evropsko digitalno covidno potrdilo, ki je hkrati tudi velika spodbuda za nadaljevanje cepljenja.

Zatem je Janša v tvitu izrazil hvaležnost, kerdigitalni covidni certifikat deluje”. “Trenutno imamo 300 transakcij na sekundo za QR kodo. Vračamo se v normalno življenje. Cepimo se, da bo prehod trajen,” je zapisal in delovanje tega potrdila označil za “darilo Sloveniji za 30. rojstni dan”.

V izjavi za novinarje v Bruslju je sicer pojasnil še, da je na vrhu voditeljev članic obstajalo splošno soglasje o tem, “da je čim višja precepljenost preko vseh odstotkov, o katerih smo govorili doslej, ključna zaščita pred novimi različicami novega koronavirusa”. Pri tem je opozoril predvsem na različico delta in delta plus ter ostale, ki bodo po njegovem prepričanju “zagotovo prišle in bodo bolj nevarne, v kolikor vsaka država posebej, pa tudi Evropa in cel svet ne bo čim prej dosegel visoke precepljenosti”.

Voditelji članic EU so v v četrtek sprejetih sklepih pozdravili napredek pri cepljenju proti covidu-19 v uniji, obenem pa opozorili pred širjenjem nove različice virusa delta in pozvali k usklajenim ukrepom, zlasti pri odpiranju meja EU. Izrazili so tudi zadovoljstvo glede dogovora o digitalnem covidnem potrdilu, ki naj bi ga na ravni EU uvedli 1. julija.

Vir: STA, Vlada RS, Sledilnik za covid-19

Dogodki

V Sloveniji so v četrtek ob 2161 PCR testih potrdili 46 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 74 bolnikov s covidom-19, 26 na intenzivni negi. Zaradi koronavirusne okužbe v četrtek ni umrla nobena oseba. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov na nivoju države je 48 oz. šest manj kot dan prej. Na Koroškem včeraj ni bilo potrjenih novih okužb.