Search
Close this search box.

Na Koroškem se danes pričenja cepljenje proti gripi

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo pričeli s cepljenjem proti gripi v sezoni 2022/23 v ponedeljek, 17. oktobra 2022.
Fotografija je simbolična

Cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

Tudi letos je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Za cepljenje proti gripi na NIJZ, Območni enoti Ravne na Koroškem, se je potrebno naročiti preko telefona 02/8705 608 – od ponedeljka do četrtka med 11. in 14. uro, ter v petek med 11. in 12. uro.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja na NIJZ priporočajo upoštevanje treh enostavnih pravil: »ostanemo doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo, temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje.” ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je lahko pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni…) uspešnost cepljenja nižja

Ali se je priporočljivo cepiti tudi proti gripi, če smo že bili cepljeni proti covidu-19, in obratno? »Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno, cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.«

Več informacij o samem cepljenju si lahko preberete TUKAJ.

Vir: NIJZ, Območna enota Ravne na Koroškem

Dogodki

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo pričeli s cepljenjem proti gripi v sezoni 2022/23 v ponedeljek, 17. oktobra 2022.