Search
Close this search box.

Na Koroškem potrdili 98 novih okužb, množično testiranje poteka nemoteno

Po podatkih vlade so v Sloveniji v četrtek opravili 14.718 testov in potrdili 2045 okužb z novim koronavirusom. Na Koroškem so nove okužbe potrdili v vseh občinah, skupno 98. Kar je manj kot dan pred tem, ko so jih potrdili 131.

Po podatkih vlade so v četrtek v Sloveniji opravili 5259 PCR testov in z njimi potrdili 1596 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 30,3 odstotka. Opravili so tudi 9459 hitrih antigenskih testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 449 oziroma 4,7 odstotka.

Na Koroškem so največ novih okužb zabeležili v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi, kjer so jih potrdili po 16. V Dravogradu 11, na Prevaljah 10, na Muti 8, na Ravnah na Koroškem in v Mislinji po 7, v Ribnici na Pohorju in v Vuzenici po 6, v Črni na Koroškem in v Podvelki po 5, v Mežici 1.

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec so sporočili, da na današnji dan v bolnišnic zdravijo 43 covidnih bolnikov, 7 v enoti za intenzivno zdravljenje. Oskrbovancev DSO je 6. Včeraj so domov odpustili 4 bolnike, 1 oseba je umrla.

V tem tednu so pri zaposlenih v bolnišnici skupaj opravili 479 hitrih antigenskih testov, s katerimi so potrdili 3 pozitivne primere brez simptomov. Zaradi aktivnega prebolevanja Covid-19 je danes odsotnih 27 zaposlenih, so še navedli.

V tem tednu so v koroški bolnišnici zaključili tudi načrtovano cepljenje. Cepilo se je 362 zaposlenih (38% vseh); čaka pa jih še 108. Skupaj je torej interes za cepljenje do danes izkazalo 470 oseb (skoraj 50% vseh zaposlenih), dodatne prijave pa prihajajo vsakodnevno, so še dodali v današnjem sporočilu za javnost.

Pri tem naj še omenimo, da je zdravstveni dom Ljubljana v četrtek na podlagi začasne odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske (JAZMP) pripomočke začasno ustavil množično testiranja na novi koronavirus. Agencija je namreč ugotovila, da so paličice za odvzem brisa, ki jih uporabljajo, neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak, o čemer smo že poročali TUKAJ. Smo pa preverili, kakšno je stanje glede tega na Koroškem. Vprašanje smo včeraj naslovili na ZD Slovenj Gradec, ZD Ravne in SB Slovenj Gradec.

Direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot je nam danes zjutraj sporočila, “da zaenkrat nadaljujejo z izvajanjem hitrih antigenskih testov in sledijo navodilom MZ.” Kot je navedla so jim iz zdravstvenega ministrstva sporočili, da je JAZP opravila inšpekcijski nadzor tudi pri dobavitelju testov in ugotovila ustrezno označenost dodatnih (novih) paličic pri brisih (paličice za nosno žrelni predel), ki jih imajo na zalogi.

“Glede na to, da nekateri med vami izražate pomisleke za uporabo originalno priloženih paličic za odvzem brisov nosno-žrelnega predela, pojasnjujemo, da lahko dodatne paličice za odvzem brisa nosno-žrelnega predela dobite neposredno pri dobavitelju ali pa originalno priložene paličice uporabite za odvzem brisa žrela. Na podlagi mnenja strokovnjakov bris žrela pomeni nekoliko manjšo zanesljivost, ki pa za presejalno testiranje ne predstavlja večjega odstopanja,” so na MZ navedli v sporočilu poslano zdravstvenemu domu Slovenj Gradec.

Ostalih odgovorov do objave prispevka nismo prejeli.

Dogodki

Po podatkih vlade so v Sloveniji v četrtek opravili 14.718 testov in potrdili 2045 okužb z novim koronavirusom. Na Koroškem so nove okužbe potrdili v vseh občinah, skupno 98. Kar je manj kot dan pred tem, ko so jih potrdili 131.