Search
Close this search box.

Na Koroškem porast okužb v starostni skupini pod 18 let. Pristojni napovedujejo nacionalno akcijo dnevov cepljenja

V četrtek, 9. decembra, so se v Slovenj Gradcu, v MKC na Ozarah, z ministrom Janezom Poklukarjem sestali predstavniki koroških institucij in služb (NIJZ, bolnišnica, zdravstveni domovi, Civilna zaščita, Rdeči križ, občine Dravograd, Muta in Slovenj Gradec) ter tudi trije župani: Tilen Klugler, župan MOSG, Marijana Cigala, županja Dravograda in trenutno predsedujoča Svetu koroške regije, in župan Mute, Mirko Vošner.

Predstavnice in predstavniki institucij so najprej prisluhnili ministru Poklukarju, ki je v uvodnem nagovoru posredoval nekaj aktualnih statističnih in zdravstvenih podatkov glede epidemiološke situacije v državi. Izpostavil je trud in napore, ki jih vlagajo vsi vabljeni deležniki v koordinacijo aktivnosti, posebej pa je pohvalil tudi učinkovitost in skrb za obvladovanje epidemije na primarnem zdravstvenem in lokalnem nivoju.

V teh dneh pa bodo z nacionalnega nivoja nagovorili državljanke in državljane, da se v prihajajočih dneh udeležijo cepljenja in s tem pripomorejo k izboljšanju epidemiološke slike ter predvsem k omejitvi najtežjih posledic prebolevanja bolezni Covid-19. V skrbi za lastno zdravje in zdravje svojih najbližjih je zato nujno čim hitreje povečati odstotek precepljenosti v državi, ki trenutno znaša okrog 64 % oseb starejših od 18 let, poudarjajo pristojni.

Predstavnica NIJZ za Koroško Neda Hudopisk je predstavila nekaj aktualnih podatkov zadnjega tedna, izrazila pa je tudi optimizem, saj je Koroška ena od bolje precepljenih regij, kar so udeleženci pripisali tudi dejstvu, da veliko Korošcev migrira na delo v sosednjo Avstrijo, kjer pa je potrdilo o cepljenju že praktično nujno, za opravljanje delovnih obveznosti.

Predstavila je tudi aktualne rezultate testiranja, pri čemer lahko opazimo porast okužb (in posledično širjenja slednjih) v starostni skupini pod 18 let, največ v starostnem obdobju med 5 in 14 let. Po podatkih NIJZ gre v največ primerih širjenja okužb prav za družinske prenose, bistveno manj pa je prenosov okužb na delovnih mestih ali v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, zasebnih druženjih ipd. Izpostavila je visoko stopnjo sodelovanja in zaupanja, ki se je vzpostavilo v času epidemije med vsemi deležniki (lokalnimi skupnostmi, zdravstvenimi ustanovami in organizacijami idr.) ter strokovnimi službami na Koroškem.

Udeleženci so prisluhnili tudi mnenjem predstavnikov zdravstvenih domov Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Dravograd in Radlje ob Dravi, ki so se poenotili glede formalizacije 24urne službe cepljenja. Čeprav so cepljenja možna v vseh institucijah primarnega zdravstva na Koroškem, mnoge med njimi imajo organizirane tudi mobilne enote, kadar se za to pokaže potreba, bo v večernih urah (med 20.00 in 8.00 uro) cepljenje omogočal Zdravstveni dom Slovenj Gradec, kot osrednji 24-urni koroški cepilni center.

Nacionalna akcija dnevov cepljenja je načrtovana v prihodnjih dneh, usklajena bo na nivoju Ministrstva za zdravje in Nacionalnega instituta za javno zdravje, udeleženci sestanka pa so podprli predlog MOSG, da se na občane obrnejo koroške zdravstvene institucije na nivoju vseh dvanajstih koroških občin ter jih povabijo k cepljenju. Minister Poklukar je pri tem poudaril tudi zavedanje, da ljudje bolj zaupajo stroki kot politiki, pri čemer je sicer apeliral na predstavnike lokalne skupnosti, da ob ugledu, ki ga uživajo pri svojih občanih, skušajo občane usmerjati k resnosti obravnave epidemiološke situacije.

Župan Mirko Vošner pa je pri tem izpostavil pritiske, ki so jih župani deležni tako s strani tistih, ki so zaradi epidemije zaskrbljeni, kot tudi tistih, ki ukrepom nasprotujejo. Županja Dravograda Marijana Cigala, ki je sestanku prisostvovala tudi v vlogi predsedujoče Svetu regije, je pri tem izpostavila tudi možnost vključitve tega organa v izvedbo aktivnosti ob dnevih cepljenja ter motivacijo prebivalcev Koroške, da se za cepljenje vendarle odločijo, saj si vsi želimo čim hitrejšega povratka življenj v normalne tokove.

Župan Tilen Klugler je pri tem poudaril, da je v prvi vrsti zdravje občanov, četudi to pomeni, da se v prihajajočih prazničnih dneh ne bomo mogli družiti in novega leta pričakati kot običajno, izpostavil je pričakovanje, da bo veliko težav glede relativno nizke precepljenosti rešil prihod novih cepiv, ki bodo morda prepričala še neopredeljene ali bolj previdne necepljene, zahvalil pa se je tudi za odlično sodelovanje z vsemi institucijami, ki so v času epidemije skrbele za njeno zajezitev in odpravo posledic.   

Sestanek se je končal ob 18. uri, udeleženci pa so zagotovili, da bodo v prihodnjih dneh še dodatno intenzivirali aktivnosti glede cepljenja na lokalnem in regijskem nivoju.

Fotogalerija

Vir: Mestna občina Slovenj Gradec

Dogodki

V četrtek, 9. decembra, so se v Slovenj Gradcu, v MKC na Ozarah, z ministrom Janezom Poklukarjem sestali predstavniki koroških institucij in služb (NIJZ, bolnišnica, zdravstveni domovi, Civilna zaščita, Rdeči križ, občine Dravograd, Muta in Slovenj Gradec) ter tudi trije župani: Tilen Klugler, župan MOSG, Marijana Cigala, županja Dravograda in trenutno predsedujoča Svetu koroške regije, in župan Mute, Mirko Vošner.