Na Koroškem pod okriljem Mocisa zaživel petletni projekt Center za družine

Slovenjgraški izobraževalni zavod Mocis je na razpisu ministrstva za delo uspel s prijavo petletnega projekta Center za družine. Sedež centra je v Andeškem hramu v središču Slovenj Gradca, brezplačne aktivnosti za otroke, mladostnike in družine pa bo center izvajal za vso Koroško. Prve delavnice načrtujejo že za prihodnji, počitniški teden.
andeški hram

Andeški hram je lokacija, kjer že sedaj deluje medgeneracijski center, pri tem pa je za projekt Center za družine pomembno, da predstavlja neko nevtralno okolje in da že ponuja veliko infrastrukture, potrebne za izvedbo projekta, je na današnji spletni predstavitvi projekta dejala koordinatorka projekta in direktorica Mocisa Sonja Lakovšek.

Poudarila je, da je projekt močno strokovno podprt, poleg sodelavcev Mocisa bodo namreč pri izvedbi aktivnosti sodelovali še zunanji strokovnjaki s področij psihologije, defektologije in socialnega dela ter inkluzivne pedagoginje, ki že zdaj veliko delajo s starši in otroki. Prav tako k projektu vabijo prostovoljce.

“Starševstvo je najlepša, a hkrati zelo zahtevna in odgovorna naloga. Več kot se bomo pogovarjali, lažje bo vsem. Več ‘fint’ poznaš, uspešnejši si lahko,” je med drugim dejala koordinatorica projekta in dodala, da pa se ne bodo ukvarjali samo s težavami, ampak bo center omogočal tudi neformalna druženja, delavnice in podobno.

Center za družine Andeški hram, ki je eden od 12 takšnih v Sloveniji, bo po besedah Urške Novak Lešnik s Mocisa predstavljal prostor, kjer se lahko družijo različne generacije, nudil bo podporo staršem pri lažjem usklajevanju družinskega in poklicnega življenja ter v medsebojnih odnosih, krepil bo starševske kompetence, otrokom in mladostnikom bo med drugim nudili učno pomoč. Center bo prav tako prostor za izmenjavo dobrih praks, ponujal bo tudi počitniško varstvo.

Projekt, ki traja od 1. marca letos do konca leta 2025, financirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v višini 360.000 evrov in Mestna občina Slovenj Gradec, ki prispeva dobrih 64.000 evrov. Izvajali ga bodo v Andeškem hramu, delavnice in svetovanja pa tudi na sedežu Mocisa. Če bodo potrebe za druge lokacije na Koroškem, jih bodo tam tudi izvedli.

Dragica Mazej iz ravenske enote Centra za socialno delo (CSD) Koroška je izrazila zadovoljstvo, da je Mocis v projekt vključil tudi že širše uveljavljeni program Neverjetna leta za starše otrok od 3. do 8. leta starosti, ki ga tudi sami izvajajo, a je vedno premalo mest za vse zainteresirane. Da je po vsebinah, ki jih bo v okviru Centra za družine izvajal Mocis, veliko potreb, pa opaža tudi Mirjana Popijal iz radeljske enote CSD Koroška.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.