Search
Close this search box.

Na Koroškem po novih podatkih beležimo 25 okužb

Do 26. 3. 2020 do 24. ure je bilo po podatkih NIJZ opravljenih 18.369 testiranj, od tega je bilo 638 pozitivnih testov. 

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel do sedaj, gre za 632 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini.

Dobre novice pa so, da je po podatkih iz aplikacije Corona live info ozdravelih 10 oseb.

VIR: Coronalive.info

Na koroškem po novih podatkih beležimo 25 okužb.

VIR: NIJZ
VIR: NIJZ
VIR: NIJZ

Ljubljana, 27. marca – Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA – V Sloveniji so v četrtek našteli 70 dodatnih okužb z novim koronavirusom. Skupaj je v državi tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada. Za boleznijo covid-19 sta umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na devet.

LJUBLJANA – Vlada bo na seji odločala o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Vse skupaj bo združila v predlog t.i. mega zakona, za katerega si premier Janez Janša želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjela meseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj. Ob tem pa so slovenske gospodarske organizacije in združenja, ki sestavljajo Gospodarski krog, člane v kriznih časih pozvale k pomoči poslovni skupnosti, državljanom in državi. Podjetja lahko prispevajo z materiali in sredstvi, storitvami, znanjem in prostovoljci ter finančnimi donacijami.

LJUBLJANA – Minister za notranje zadeve Aleš Hojs ima po posvetih v DZ o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, dober občutek. Predlog bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Hojs računa, da bi usklajenega vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi prihodnji teden stekel tudi postopek v DZ. Predsednik SD Dejan Židan pa je po pogovoru s Hojsom pojasnil, da v SD trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski. A pisni predlog vlade še čakajo in za zdaj še ne napovedujejo, kako bodo glasovali. V LMŠ se še niso dokončno opredelili do predloga o aktivaciji 37.a člena. Najprej namreč od ministrstva pričakujejo, da jasno definira način izvajanja teh pooblastil ter na katerih območjih in v kakšnem obsegu bi se vojska uporabila.

LJUBLJANA – Vračanje Slovencev, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa obtičali v tujini, se nadaljuje. Zgodaj davi se je posebnim humanitarnim letom iz Madrida v domovino vrnila skupina Slovencev, ki so morali v 14-dnevno karanteno v hotel Paka v Velenju, saj prihajajo z žariščnega območja pandemije. V četrtek zvečer se je na pot podal tudi konvoj osebnih vozil s slovenskimi državljani iz Severne Makedonije, v Bratislavo pa je priletela skupina Slovencev iz Washingtona, ki so jih nato z avtobusom prepeljali v Slovenijo.

LJUBLJANA – Pojav novega koronavirusa je vplival tudi na spremembe v organizaciji dela tako v gospodarstvu kot javni upravi. Mnoga podjetja in organizacije so morala preiti na delo na daljavo oz. od doma, na kar pa vse niso bile pripravljene. Strokovnjaki menijo, da nas bo kriza prisilila, da pri razvoju tega področja preskočimo nekaj stopnic. Z zaprtjem dela proizvodnje in ustavitvijo javnega življenja pa je upadel tudi odjem električne energije, kažejo podatki sistemskega operaterja distribucijskega omrežja SODO.

LJUBLJANA – Družba 2TDK je s konzorcijem družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel podpisala 8,5 milijona evrov vredno pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje doline Glinščice. Po načrtovani časovnici se mora gradnja dveh mostov in galerije čez dolino začeti avgusta, dela pa naj bi končana konec novembra 2021. Ker gradnja objektov v dolini Glinščice sodi med pripravljalna dela v okviru projekta drugi tir Divača-Koper, bo sofinancirana z evropskimi nepovratnimi sredstvi v višini do 85 odstotkov upravičenih stroškov, ki jih je Slovenija dobila v okviru instrumenta za povezovanje Evrope.

LJUBLJANA – Na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta praznujemo svetovni dan gledališča. Mednarodno poslanico je prispeval pakistanski dramatik Šahid Nadim, ki meni, da ima gledališče plemenito vlogo pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, kamor drsi. Slovensko poslanico pa je v verzih spisala Saša Pavček. Opolnoči so razglasili tudi dobitnike nagrad Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Nagradi za življenjsko delo prejmeta igralka Marijana Brecelj in radijski in gledališki režiser Aleš Jan, za dosežke v minulih dveh letih pa so bili nagrajeni igralca Liza Marijina in Blaž Setnikar ter režiser Tomi Janežič.

LJUBLJANA – Hrami kulture in umetnosti v teh dneh niso pozabili na najmlajše. Nekatera gledališča, med njimi ljubljansko in mariborsko lutkovno, na spletnih platformah ponujajo lutkovne in otroške dramske predstave. Otroške vsebine ponuja Mestna knjižnica Ljubljana, k spletnemu sodelovanju vabi tudi nekaj muzejev. Po spletu je zaokrožila terapevtska pravljica.

LJUBLJANA – Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ljudje več časa preživijo doma. To je po ocenah policije razlog, da so v začetku tega obdobja zaznali manj kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani. Upadlo je predvsem število velikih tatvin in vlomov, manj je tudi ropov. V marcu so obravnavali tudi manj nasilja v družini kot februarja.