Na Koroškem največ novih dnevnih okužb, v bolnišnici širitev oddelka za bolnike s covidom-19

Na Koroškem so v sredo potrdili 28 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največji dnevni skok doslej. Koroška spada med statistične regije z najslabšo epidemiološko sliko in bodo zanjo od petka veljali strožji ukrepi. Razmere spremlja regijski štab civilne zaščite, v bolnišnici pripravljajo več postelj za bolnike s covidom-19.

Na Koroškem je po podatkih za sredo aktivnih 213 okužb z novim koronavirusom, s čimer se regija po deležu aktivno okuženega prebivalstva uvršča v slovenski vrh; pred njo je samo Gorenjska.

Največ potrjeno okuženih na Koroškem je v Mežiški dolini. Tam je trenutno največ aktivnih okužb v občini Prevalje, in sicer 41, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Na Prevaljah bo predvidoma do konca prihodnjega tedna zaradi okužb med zaposlenimi in karanten zaprta poslovalnica NLB.

V Črni na Koroškem, ki je bila prejšnji teden razglašena za ogroženo območje, se razmere že nekaj dni umirjajo. V sredo so tam potrdili dve novi okužbi, skupno je aktivnih okužb v tej občini 30.

Epidemiološko so trenutno razmere ugodnejše v Dravski dolini, kjer so v šestih občinah od Podvelke do Dravograda v sredo potrdili pet novih okužb, od tega dve v Vuzenici in tri v Dravogradu. Občina Ribnica na Pohorju je edina koroška občina brez aktivnih okužb.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v sredo niso potrdili novih okužb med zaposlenimi, so pa skupno testirali 35 vzorcev in okužbo potrdili pri dveh osebah. Na oddelku za bolnike s covidom-19 so danes dopoldne zdravili 14 bolnikov, se pa že pripravljajo na širitev oddelka in vzpostavitev intenzivne enote za bolnike s covidom-19.

“Zagotavljanje teh zmogljivosti je povezano s postopno okrnitvijo ostalih dejavnosti. Program se bo skrčil skladno z navodili ministra za zdravje, ki zahteva dostopnost do vseh nujnih in ‘zelo hitrih’ storitev, onkoloških storitev in obravnavo nosečnic, porodnic in novorojencev, vključno z zahtevanimi preventivnimi programi,” so prek družbenega omrežja sporočili iz bolnišnice.

Ob tem so dodali, da zaenkrat še ohranjajo dostopnost do vseh storitev, vendar že zmanjšujejo njihov obseg. Skupno gledano se bo operativni program v naslednjem tednu skrčil na 70 odstotkov polnih zmogljivosti, od ambulantnih dejavnosti pa bo najbolj okrnjeno delo v internističnih ambulantah, so napovedali v slovenjgraški bolnišnici.

Razmere v regiji vseskozi spremlja regijski štab civilne zaščite. Kot je za STA povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič, sicer čakajo na dodatna navodila, ki naj bi jih dobili, po njih sprašujejo tudi občine. Je pa občinam na podlagi modela dobre prakse spopadanja z večjim številom okuženih v občini Pivka že prejšnji teden posredoval zbrane njihove izkušnje in primere ukrepov, ki jih lahko občine same uvedejo za zajezitev širjenja okužb.

Kot je poudaril Matijevič, zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami občinam oz. županom v 98. členu omogoča, da lahko sami določijo nekatere dodatne ukrepe. Med drugim lahko zaprejo športne objekte v občinski lasti.