Search
Close this search box.

Na Koroškem možnost jutranje vadbe “1000 gibov” v štirih občinah, na devetih različnih lokacijah

Konec tedna, 11. septembra 2020, je Društvo Šola zdravja v Dravogradu pripravilo regijski posvet in srečanje z vodji in namestniki skupin, ki delujejo na Koroškem. Po končanem posvetu pa so se šli udeleženci na igrišče razgibat z vajami »1000 gibov«.

Po dogodku so iz društva sporočili, da se je posveta v Mladinskem centru Dravograd udeležilo 19 članov. “Predsednica Zdenka Katkič in podpredsednica Bernardka Krnc sta s sodelavkama Brigito Grubič in Nedo Galijaš prisotne vodje in njihove namestnike seznanile z delovanjem društva in izpeljavo nekaterih dejavnosti v trenutnih razmerah v katerih smo se vsi znašli,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli, so poudarili pomen jutranje vadbe 1000 gibov, ki se je v korona času izkazal kot odličen primer preventive, saj v njihovih vrstah niso zabeležili nobenega primera okuženih s covidom-19. Pri tem naj omenimo, da imajo trenutno registriranih 4836 članov, povprečna starost pa je 69 let.

Kot so povedlai predstavniki društva, je njihova posebnost to, da telovadijo zunaj, na prostem, na javnih površinah, na varni razdalji in ne uporabljajo nobenih pripomočkov.

Poslanstvo Društva Šola zdravja je zelo pomembno za zdravo družbo, saj skrbijo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjajo zdravje za samostojno življenje, povečujejo delež gibalno dejavnega prebivalstva, vračajo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepijo psihofizično kondicijo starejših, preprečujejo potek kroničnih bolezni ter prispevajo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj. Skratka, ohranjajo in izboljšujejo zdravje prebivalcev, kar je prepoznalo tudi Ministrstvo za zdravje.

Na Koroškem za zdaj deluje devet skupin Šole zdravja, ki telovadijo po metodi “1000 gibov”v štirih občinah. V Dravogradu so tri skupine – Robindvor / Prežihova / Podgrad; v Mežici ena; v občini Ravne na Koroškem na Javorniku; v Slovenj Gradcu telovadijo pa štiri skupine – Slovenj Gradec / Pameče – Troblje / Legen / Turiška vas.

Društvo šola zdravja deluje na območju območju 83. občin, v katerih je aktivnih že čez 220 skupin. Lahko se jim pridružite kjerkoli po Sloveniji, lahko pa ustanovite skupino v bližini svojega doma. Če v vašem kraju še ni organizirana jutranja vadba »1000 gibov«, lahko poiščite kontakt na njihovi spletni strani https://solazdravja.com/, kjer vas bodo seznanili z vsemi podrobnostmi.

Zaradi situacije, ki je ohromila ves svet, društvo ni uspelo izpeljati občnega zbora, ki je bil predviden za konec marca 2020, saj so namreč znani po tem, da se na njihovih občnih zborih zbere čez tisoč članov, ki pridejo iz cele Slovenije. Tokrat so se prilagodili trenutnim razmeram in nasvetom stroke, tako so letošnji občni zbor izpeljali delno, vsaka skupina posebej.

Iz istih razlogov jim ni uspelo izvesti niti vseslovenskega srečanja na Vrhniki, planiranega za konec marca. Zato se je društvo preusmerilo na regijska srečanja in posvete z manj vključenih skupin in k temu manjše število zbranih ljudi na enem mestu.

Vir: Šola zdravja

Dogodki

Konec tedna, 11. septembra 2020, je Društvo Šola zdravja v Dravogradu pripravilo regijski posvet in srečanje z vodji in namestniki skupin, ki delujejo na Koroškem. Po končanem posvetu pa so se šli udeleženci na igrišče razgibat z vajami »1000 gibov«.