Search
Close this search box.

Na Koroškem možna lokalna neurja s točo. V teh krajih bo najhuje

Vremenoslovci napovedujejo, da nas čaka vremensko pestra sobota.

Nad severovzhodno Evropo je plitvo ciklonsko območje. Nad severnim Atlantikom je globoko ciklonsko območje. Nad večjim delom zahodne Evrope in nad Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka. Nad Alpami se nahaja hladna vremenska fronta, ki se približuje našim krajem in bo danes popoldne prešla Slovenijo. V višinah nad našimi kraji pihajo šibki do zmerni vetrovi zahodne smeri.

Podrobnejša napoved razvoja vremena

Dopoldne bo na severu in vzhodu Slovenije spremenljivo oblačno, proti poldnevu pa se bo oblačnost prehodno razkrojila. Drugod bo večinoma pretežno jasno z občasno koprenasto oblačnostjo. Po poldnevu bo v severni Sloveniji začela nastajati oblačnost iz katere se bodo hitro razvile krajevne plohe in predvsem nevihte, napovedujejo na Neurje.si.

Te se bodo sprva začele pojavljati na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju, kasneje pa se bodo razširile tudi nad del Gorenjske, osrednje Slovenije in na Dolenjsko. Kakšna nevihta proti večeru ni povsem izključena tudi ob robu Dinarske pregrade, na Notranjskem. Popoldne bodo predvsem v severovzhodni in vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnim nevihtnim pišem in točo, ki bo lahko ob bolje organiziranih nevihtnih celicah (supercelične nevihte) tudi zelo debela. Nevihtne celice bodo potovale v smeri hrvaške meje. Nevihte bodo glede na izračune meteoroloških modelov najmočnejše prav v bližini meje s Hrvaško.

Lokalno lahko ob močnih nalivih prihaja do hitrega porasta hudourniških vodotokov. Močan nevihtni piš lahko ob superceličnih nevihtah lokalno podira izpostavljena drevesa in odkriva strehe. Ob ugodnih vetrovnih pogojih in večji zalogi razpoložljive potencialne konvektivne energije lahko toča lokalno povzroči večjo škodo na poljščinah in izpostavljenih objektih, opozarjajo na Neurje.si.

Ozračje se bo zvečer umirilo.

Vir: Neurje.si

Dogodki