Search
Close this search box.

Na Koroškem korak bližje celoviti skrbi za starejše

V Koroškem medgeneracijskem centru na Ravnah na Koroškem so odprli Info točko Sobivamo, ki bo ponujala možnost, da obiskovalci na enem mestu pridobijo informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Ministrstvo za okolje in prostor je, skupaj s partnerji projekta Sobivamo, v zadnjih mesecih po vseh mestnih občinah predstavljalo možnosti kakovostnega bivanja starejših. Med njimi tudi sobivanje, ki je v tujini že zelo razširjeno. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila. Za sodelovanje v projektu so se odločili tudi na Ravnah na Koroškem v okviru Koroškega medgeneracijskega centra.

Zbrane je uvodoma pozdravil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. Na kratko je povzel  načrte pri skrbi za starejše, ki jih imajo na Ravnah na Koroškem. Ustvariti želijo center za vse generacije, ki bo v svojem sklopu ponujal tudi možnosti sobivanja. Začetek projekta je Koroški medgeneracijski center z novo info točko. Kot je povedal župan, je potreb veliko, zato so veseli vsake pobude in priložnosti.

Lidija Stebernak, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, je ob tej priložnosti povedala, da s tem projektom želijo, skupaj s partnerji, starejšim ponuditi čim več informacij o možnostih kakovostnega bivanja. »Na info točkah, kjer se bodo zainteresirani lahko o svojih konkretnih izzivih pogovarjali tudi s strokovnjaki, bodo dobili koristne informacije, po drugi strani pa bomo tudi mi dobili povratne informacije, na osnovi katerih bomo znali oblikovati konkretne politike. Pridobili pa bomo tudi informacije o povpraševanju in ponudbi možnosti sobivanja.«

Gostiteljica info točke Marjana Kamnik, vodja Koroškega doma starostnikov, enota Slovenj Gradec, je predstavila aktivnosti Koroškega medgeneracijskega centra in omogočila vpogled v vsakdanji utrip izjemno pestrega dogajanja za vse generacije. O tem, da resnično sledijo željam in potrebam občanov in da so pri tem zelo uspešni nedvomno pričajo številke o tem, da so lani na dogodkih centra zabeležili več kot 13.000 obiskov. Prav tako pa o tem pričajo zadovoljni in nasmejani obrazi uporabnikov.

Po uradni otvoritvi info točke se je državna sekretarka Lidija Stebernak pogovarjala o konkretnih izzivih, s katerimi se soočajo posamezniki. Udeleženci pa so imeli možnost dobiti nasvet tudi pri strokovni sodelavki Zveze društev upokojencev Slovenije Alenki Ogrin, ki se s tematiko sobivanja ukvarja že vrsto let.

Dogodki