Search
Close this search box.

Na Koroškem bomo brez zobozdravnika. Objavljamo seznam ambulant za nujno zobozdravniško pomoč

S ponedeljkom začne veljati tudi odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) tudi v zobozdravstu.

Zobozdravstvena oskrba bo od ponedeljka naprej na razpolago samo na sedmih točkah in le za nujne primere. Pristojne službe nadaljujejo ukrepe za zaustavitev javnega življenja v Sloveniji. Tako bodo zobozdravstveno oskrbo z novim tednom izvajali samo na sedmih točkah, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru. To pomeni, da na Koroškem ostajamo brez zobozdravnika.

Nujne zobozdravstvene ambulante so organizirane v Zdravstvenem domu Ljubljana, Zdravstvenem domu Maribor, Zdravstvenem domu Celje, Zdravstvenem domu Kranj, Zdravstvenem domu Novo mesto, Zdravstvenem domu Koper in Zobozdravstvenem domu Nova Gorica. V navedenih ambulantah se v nujnih primerih izvaja obravnava tudi na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti.

Na terciarni ravni zdravstvene dejavnosti pa na področju zobozdravstva delujeta Stomatološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Obravnava nujnih primerov le po posvetovanju z osebnim zobozdravnikom:

Pacienti naj vstopijo v kontakt z osebnim zobozdravnikom le ob nujnih stanjih kot so močan zobobol ter takratk, ko analgetik več ne pomaga, ob oteklini, večji krvavitvi in poškodbi zob. Zobozdravnika je potrebno kontaktirati preko telefona, osebni zobozdravnik pa bo pacienta usmeril najprej. Pomembno je, da se pacienti ne vozijo na zgoraj omenjene točke brez napotitve osebnega zobozdravnika. Osebni zobozdravnik bo poklical dežurno ambulanto, napovedal pacienta in predal vso rentgensko dokumentacijo.

Delo v nujnih zobozdravstvenih ambulantah se vzpostavlja s 16. marcem. Celotno odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) najdete TUKAJ. Za Koroško regijo je predvidena obravnava nujnih primerov predvsem v okviru ZD Maribor ali ZD Celje.

Vir: https://www.zdravniskazbornica.si/

Dogodki