Na Koroškem 64 okužb, Prevalje med novimi žarišči

Po podatkih Covid-19 sledilnika in Vlade RS, smo v torek v Sloveniji zabeležili nov največji porast okuženih z novim koronavirusom. V Sloveniji je tako na novo okuženih 1503 ljudi, največje število do sedaj pa smo zabeležili tudi na Koroškem, kjer je na novo okuženih 64 ljudi.

Slovenj Gradec 19, Ravne na Koroškem 13, Mislinja 8, Mežica 7, Prevalje 6, Dravograd 5, Črna na Koroškem 2, Radlje ob Dravi 2, Vuzenica 1, Ribnica na Pohorju 1.

FOTO: Covid-19 sledilnik

Opravili so 5891 testiranj in potrdili 1503 primere. To je daleč največ doslej, najvišji dnevni prirast je bil v petek 898 okužb. Umrlo je osem bolnikov, 333 se jih zdravi v bolnišnicah, od tega jih 55 potrebuje intenzivno nego.

FOTO: Vlada RS

“Podatki za včeraj so najslabši doslej. Rasteta nam tako število okuženih kot žal tudi delež okuženih. Pozitiven je že vsak četrti opravljen test,” je na vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Razmere so resne, je opozoril. “Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način,” je poudaril. Delodajalce je zato ponovno pozval, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma.

Prebivalcem priporoča, da si na telefone naložijo mobilno aplikacijo, ki jih bo opozorila na morebiten stik z okuženo osebo.Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč prav vsakega od nas,” je še poudaril.

Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno tudi najvišjo incidenco pojavnosti okužb z novim koronavirusom, se po Kacinovih besedah pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško, prav tako še vedno ostaja žarišče Škofja Loka, je naštel Kacin.

Skladno z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije je bilo v torek na državni, regijski in občinski ravni angažiranih tudi 1242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 15.982 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 200 bolnikov s covidom-19.

VIR: Covid-19 sledilnik, Vlada RS, STA