Search
Close this search box.

Na Kopah so pred novo smučarsko sezono uredili otroški park na smučišču, urejajo nove sanitarije in dodatna parkirna mesta

Na vseh večjih smučiščih pri nas se ne glede na razmere pripravljajo na zimsko sezono. Tista z urejenim zasneževanjem čakajo na nizke temperature, povsod se nadejajo naravnega snega, v teku so predprodaje vozovnic. Tudi žičničarji si želijo izboljšanja epidemiološke slike in sprostitve ukrepov ter so v pričakovanju priporočil glede obratovanja.

Na najvišje ležečem smučišču pri nas, na Kaninu, je oktobra zapadlo pol metra snega, a je ta sneg skopnel, tako da čakajo nove pošiljke, saj zaradi pomanjkanja vode na Kaninu nimajo možnosti izdelave tehničnega snega.

V tehničnem smislu se smučišče Kanin na zimsko sezono pripravlja taka kot vsa minula leta oz. tako, kot to določajo predpisi.Naprave so pregledane, opravljena so vzdrževalna dela in menjave rezervnih delov, tako da so sedežnice in krožno kabinska gondola v pripravljenosti na zagon,” je za STA sporočila v. d. direktorice zavoda Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, ki je tudi predsednica Združenja slovenskih žičničarjev.

Večji poudarek in izziv v trenutni situaciji po njenih besedah predstavlja gostinska ponudba. Napovedala je, da bodo zaradi epidemije novega koronavirusa letos na Kaninu oblikovali gostinsko ponudbo na način “to go” in v ta namen organizirali več zunanjih šankov, kjer bodo prilagodili gostinsko ponudbo.

Na Kaninu se obeta več drugih novosti, Božič Badaličeva pa upa, da se bo epidemiološka slika izboljšala in posledično sprostili ukrepi. “Zavedamo se, da tujih smučarjev ne bo, tako da pričakujemo slovenske smučarje. Mogoče pa je to tudi priložnost, da bodo smučarji, ki so v preteklosti odhajali na smučanje v tujino, letos obiskali slovenska smučišča in s tem pripomogli, da preživimo tudi to zimsko sezono,” je navedla.

Tudi na smučišču Cerkno so s pripravami na zimsko sezono začeli maja, saj je bilo treba pregledati vse naprave in poskrbeti za varnost na napravah v prihajajoči zimski sezoni. “Dela so pri koncu in čakamo le še na sprostitev ukrepov zaradi covida-19,” je za STA sporočil direktor družbe Hotel Cerkno, ki upravlja s smučiščem, Jože Oplotnik.

Če bodo razmere dovoljevale, bodo smučarsko sezono v Cerknem začeli po 15. decembru, glede zasneževanja pa je vse odvisno od sprostitve ukrepov, primernih temperatur in količine naravnega snega, je še navedel Oplotnik, ki, tako kot ostali žičničarji, pričakuje boljšo smučarsko sezono, kot je bila pretekla.

Na smučarsko sezono se pripravljajo tudi v Kranjski Gori. Tam so v torek testirali sistem zasneževanja, zdaj čakajo le še na nizke temperature, da bodo začeli z zasneževanjem, je za STA povedala Irena Golc iz družbe RTC Žičnic Kranjska Gora.

Čeprav je ta negotova, so glede prihajajoče smučarske sezone optimistični na Krvavcu, kjer verjamejo, da je smučanje šport, ki ga je ob omejitvah in ukrepih možno varno izvajati. Na Krvavcu letos ne bo množičnih druženj in zabav ob smučišču, pripravljajo pa več drugih novosti, med drugim bodo pokrili del krvavške plaže, razširili restavracijo v Hotelu Krvavec in kupili dodatne topove za zasneževanje.

Glede na epidemiološke razmere se na Krvavcu zavzemajo za takšno ureditev, ki bo žičničarjem omogočala izpeljali sezono varno. “Predlog našega direktorja je tudi, da bi smučarska vozovnica lahko omogočala prehod med občinami,” so za STA še navedli v RTC Krvavec.

Tudi na Kopah so v pripravah na sezono izvedli nekaj vlaganj. Dodatno so uredili otroški park na smučišču, urejajo nove sanitarije in dodatna parkirna mesta, kupili so drug teptalnik snega. Pred dnevi je Kope pobelil sneg, a ne za dolgo, so pa tudi tam v pričakovanju nizkih temperatur, da bodo lahko začeli z zasneževanjem, je za STA povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

“Upamo samo na to, da se bodo epidemiološke razmere umirile in da bomo z nekimi smernicami lahko izpeljali zimsko sezono,” je dejal Paradiž. Pričakuje, da bo vlada med prvimi sprostila dejavnosti na prostem, gostinski del pa se bo razmeram moral prilagoditi, je dejal in dodal, da so se v tej smeri sami tudi že pripravljali.

V pripravah na sezono so več naložb izvedli tudi na Rogli, nekatere pa so še v teku. Sistem za tehnično zasneževanje so nadgradili z nakupom 25 zasneževalnih naprav, nadaljuje se prenova smučarskega bara Uniorček, v zaključni fazi je delna prenova hotela Brinje in prenova manjšega števila bungalovov Rogla, so za STA pojasnili v družbi Unitur.

Tudi na Rogli glede na to, da zimske športne aktivnosti potekajo na prostem in da so ljudje že sami po sebi opremljeni z rokavicami, šali, podkapami in drugimi oblačili, na samem smučišču ne pričakujejo večjih omejitev.

Nekoliko več prilagoditev bo potrebnih za zagotavljanje primerne varnostne razdalje ob vstopu na žičniške naprave in pri omejitvah hkratnih vstopov v gostinske objekte. Ti bodo svojo ponudbo organizirali tako, da bo obiskovalcem na voljo tudi na prostem, so navedli v družbi Unitur.

Na zimsko sezono se pripravljajo tudi na Mariborskem Pohorju, kjer odprtje nove smučarske sezone načrtujejo drugi vikend v decembru, a bo točni datum odvisen od epidemiološke situacije in vremenskih razmer. Večjih novosti za zimsko sezono 2020/2021 ne načrtujejo, se pa na sezono pripravljajo tako kot vsa leta doslej. Z zasneževanjem smučišč bodo začeli takoj, ko bodo dovolj nizke temperature to dopuščale, so sporočili iz Marproma, ki je upravljavec tamkajšnjih žičniških naprav.

Pripravila Vesna Pušnik Brezovnik

Dogodki

Na vseh večjih smučiščih pri nas se ne glede na razmere pripravljajo na zimsko sezono. Tista z urejenim zasneževanjem čakajo na nizke temperature, povsod se nadejajo naravnega snega, v teku so predprodaje vozovnic. Tudi žičničarji si želijo izboljšanja epidemiološke slike in sprostitve ukrepov ter so v pričakovanju priporočil glede obratovanja.