Search
Close this search box.

Na Kopah slavnostno otvorili prenovljen Grmovškov dom, nove naprave in dodatno ponudbo

V družbi okoli 300 vabljenih domačih in tujih gostov, med njimi gospodarskega ministra Matjaža Hana, so danes na Kopah slovesno odprli skupaj več kot 15 milijonov evrov vredne naložbe v nove naprave, dodatno ponudbo in obnovo Grmovškovega doma. "Praznični december začenjamo z novimi zgodbami v slovenskem turizmu," je dejal Han.

Podjetje Vabo, ki je ključni nosilec razvoja turizma na Koroškem, razpolaga v svojih nastanitvenih objektih s skupno 500 posteljami. Na Kopah imajo 380 postelj, ostalih 120 najdete v Hotelu Vabo, v središču Slovenj Gradca.

Na Kopah so postavili dve novi štirisedežnici Kopnik in Pahernik, vlečnico Velika Kopa, pod sedežnicami so uredili nove smučarske proge, dopolnili pa so tudi celoletne programe med drugim s ponudbo dodatnih možnosti za kolesarjenje, pohode in druga doživetja. Naložba v žičniško infrastrukturo je vredna 10,2 milijona evrov, od tega so prejeli 7,8 milijona evrov evropskega in državnega denarja.

Dodatno so v zadnjem letu dni prenovili tudi Grmovškov dom s Holcer pubom. Ta naložba je bila vredna 5,2 milijona evrov, od tega so 300.000 evrov pridobili na razpisu gospodarskega ministrstva, namenjenega prenovi planinskih koč.

“Naložbe so pridobitev ne samo za Kope, ampak za Koroško, za poletni in zimski turizem ter za našo prelepo Slovenijo,” je zbranim na Kopah dejal minister Han. Poudaril je, da razvoja in napredka ne bi bilo brez izjemnih ljudi, ki imajo vizijo, četudi kdaj improvizirajo. Kope so po njegovih besedah zgleden primer gorskega središča, ki razvija ponudbo za različne ciljne skupine za zimski in letni čas.

“Ne glede na to, kakšno politično situacijo imamo, danes je fajn biti minister za gospodarstvo, turizem in šport,” je dejal Han. V izjavi medijem pa je izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo s strani države prepoznati, kaj sploh je zimski turizem, in ga nadgraditi, da bo celoleten.

S prihodom na ministrstvo so, kot je dejal, povzeli dobre projekte, dodali sredstva in jih razdelili prek razpisov. Napovedal je nadaljnje razpise za vlaganja v različna področja turizma in gostinstva, tudi zato, da bodo lahko poklicem v teh panogah dvignili ugled, s tem pa tudi ponudbo.

Direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž, ki se je v nagovoru sprehodil po več kot dveh desetletjih prisotnosti podjetja Vabo na Kopah, je dejal, da razvoj ni bil enostaven in samoumeven. Spomnil je na ključne mejnike vlaganj, na posledice ekonomske krize po letu 2010 in zahtevno situacijo v družbi GTC Kope, ki je končala v stečaju, po katerem je Vabo vzel v najem žičniške naprave in jih kasneje tudi odkupil, Paradiž pa je začel intenzivno delovati tudi v združenju slovenskih žičničarjev, kjer je danes predsednik.

Spomnil je, da skupno devet slovenskih smučarskih centrov v tem času zaključuje milijonska vlaganja v žičnice, s čimer se po njegovih besedah narekuje nov tempo konkurenčnosti in razvoja trajnostnega in celoletnega turizma v gorskih centrih, kar prinaša multiplikativne učinke. “Letošnje leto je za nas žičničarje zgodovinsko,” je dejal Paradiž. Ocenjuje, da imajo Kope zdaj “lep potencial konkurenčnega turizma v Sloveniji”.

V nagovoru zbranim je poudaril pomen skupnega dela s poslovnim partnerjem Primožem Kotnikom in sodelavci, pa tudi pomen podpore lokalne skupnosti, vseh izvajalcev in načrtovalcev. Podjetje Vabo je sicer največji turistični ponudnik na Koroškem, ki skupaj razpolaga z okoli 500 turističnimi posteljami, od tega jih ima največ na Kopah.

Na Kopah je danes megleno in dežuje, a naj bi že kmalu tudi obilno snežilo. Naprave na progah Pungart in Sedlo, kjer so tudi umetno zasneževali, bodo zagnali v soboto. Paradiž v novi zimski sezoni na Kopah pričakuje več kot 100.000 smučarjev in verjame, da bo ta cilj dosežen. Nastanitvene zmogljivosti imajo zapolnjene, tudi s šolami v naravi, hkrati čez vso zimo napovedujejo okoli 50 dogodkov, od tega veliko glasbenih koncertov.

Seveda pa za vse obiskovalce na najbolj party smučišču v Sloveniji pripravljajo tudi pestro programsko dogajanje, saj se bo v tej sezoni na Kopah odvilo preko 50 dogodkov, med katerimi bodo lahko gostje uživali v pestrem naboru nastopajočih. Med domačimi in tujimi izvajalci se bodo na Kopah zvrstila odmevna imena, kot so Siddharta, DJ Umek, Fehtarji, Jelena Rozga, Luka Basi, Severina in še mnogi drugi, zato zabave na snegu zagotovo ne bo manjkalo.

Skupno je podjetje Vabo v zadnjih letih v turistični center Kope investiralo preko 15,3 milijonov evrov, velik del, kar 8 milijonov, pa je prispevala država iz razpisa Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz Evropskega kohezijskega sklada REACT, kar je bil tudi glavni povod, da se je podjetje odločilo za ta velik podvig in finančni zalogaj.

Nova sezona je torej že pred vrati in nocoj vas vabijo na prvi SKI Opening koncert, kjer vas bodo od 20. ure naprej v Holcer pubu zabavala Srebrna krila.

Prva smuka vas na Kopah čaka jutri, 2. decembra 2023, 9. do 16. ure, zvečer, od 20. ure naprej, pa bo temperaturo dvigovala vedno čudovita Jelena Rozga.

Dogodki

V družbi okoli 300 vabljenih domačih in tujih gostov, med njimi gospodarskega ministra Matjaža Hana, so danes na Kopah slovesno odprli skupaj več kot 15 milijonov evrov vredne naložbe v nove naprave, dodatno ponudbo in obnovo Grmovškovega doma. "Praznični december začenjamo z novimi zgodbami v slovenskem turizmu," je dejal Han.