Search
Close this search box.

Na Kopah s smelimi načrti za gradnjo dodatnih nastanitev in druge infrastrukture

Po uspešni zimski smučarski sezoni so tudi na Kopah že zakorakali v poletno. Ob predstavitvi dogajanja je podjetje Vabo danes razkrilo tudi nekaj smelih načrtov za izgradnjo dodatnih nastanitev in vlaganj v žičniško in drugo infrastrukturo. Kljub trenutno dobri zasedenosti postelj opažajo padec rezervacij glede na lani, skrbijo jih podražitve.

Potem ko je bila zimska sezona 2021/2022 po več slabših letih ena bolj uspešnih z več kot 80.000 smučarji, si na Kopah veliko obetajo tudi od poletja. Minuli vikend so gostili mednarodni turnir v disk golfu, dodaten zagon poletni sezoni pa bo dal zdaj že tradicionalni Holcerčkov poletni festival. Potekal bo to nedeljo, 10. julija, napovedujejo pa pestro zabavno, glasbeno in rekreativno dogajanje za vso družino ter predstavitve nekaterih športov in poklicev.

Konec junija so na Kopah odprli kolesarski park s še eno dodatno, to je četrto progo v parku, ki je umeščen na smučarsko progo Pungart. Park je trenutno odprt med vikendi, novost je, da bo od 30. julija do 21. avgusta odprt vsak dan, takrat bo vsak dan obratovala tudi štirisedežnica. Obisk parka narašča, predvsem med tujci iz sosednjih držav, je na današnji novinarski konferenci podjetja Vabo povedal Primož Tertinek, ki na Kopah skrbi za tovrstne aktivnosti.

Še več novosti se na Kopah obeta v prihodnje. V drugi polovici avgusta zapirajo Grmovškov dom, ki je opredeljen kot planinska koča, saj bodo predvidoma do konca novembra izvedli temeljito prenovo. Naložba je ocenjena na 1,2 milijona evrov, zanjo so na razpisu gospodarskega ministrstva, namenjenem prenovi planinskih koč, dobili 300.000 evrov.

Gostinsko-turistično podjetje Vabo, ki je upravljavec žičniških naprav na Kopah in poleg tega tam gostom ponuja okoli 240 turističnih postelj, trenutno pridobiva tudi gradbeno dovoljenje za novo večje apartmajsko naselje. Naložba bi lahko bila, če bodo načrti uspeli, končana do jeseni 2023, je danes napovedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Hkrati je po Paradiževih besedah v teku priprava novega podrobnega občinskega prostorskega načrta za okoli 12 hektarjev veliko območje na Kopah, ki je že opredeljeno kot zazidljivo stavbno zemljišče. Če bodo načrti za takšno ureditev območja v Občini Mislinja uspeli in če se bo našel tudi investitor, bo na Kopah možna dodatna gradnja turističnih zmogljivosti.

Še prej pa v Vabu pričakujejo skorajšnje rezultate razpisa gospodarskega ministrstva, kamor so prijavili načrtovana vlaganja v vrednosti prek deset milijonov evrov za izgradnjo nove štirisedežnice na progah Pahernik in Kopnik, kjer so od države dobili tudi koncesijo za naprave, ter za novo vlečnico Velika Kopa in za izgradnja poletnega parka na dveh hektarjih.

Preberite tudi: Ponovno se na Kope vrača Holcerčkov poletni festival. Obeta se pestro dogajanje za vso družino

Paradiž pričakuje, da se bodo po več letih na slovenskih smučiščih spet izvedle večje naložbe. “Obetamo si, da bo čim več projektov uspešnih,” je dejal Paradiž in spomnil, da so v ozadju vseh prijav dolgotrajni postopki pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj in dokumentacije. Če bodo na razpisu uspešni, se bodo na Kopah naložbe lotili v prihodnjem letu.

Paradiž, ki je tudi podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev, računa na nadaljnji posluh države in opozarja na nujnost posodabljanja smučarskih centrov, saj, kot pravi, slovenske smučarske centre prehitevajo centri ne samo na zahodu Evrope, ampak tudi na Balkanu. “Ocenjujemo, da slovenski gorski turizem potrebuje najmanj 200 milijonov evrov investicij v naslednjih petih letih, če bomo hoteli biti tukaj konkurenčni ostalim smučarskim centrom,” je dejal Paradiž.

Je pa tudi pred žičničarji izziv spopadanja s podražitvami goriv in elektrike. Skrbi jih, kako bodo izpeljali zimsko sezono zasneževanja, saj teh težav ne želijo reševati z višanjem cen smučarskih vozovnic.

Medtem država nadaljuje obnovo in asfaltiranje cestišča iz Slovenj Gradca proti Kopam, a zaradi nesoglasij z enim od lastnikov zemljišča še vedno ne v celoti.

Dogodki

Po uspešni zimski smučarski sezoni so tudi na Kopah že zakorakali v poletno. Ob predstavitvi dogajanja je podjetje Vabo danes razkrilo tudi nekaj smelih načrtov za izgradnjo dodatnih nastanitev in vlaganj v žičniško in drugo infrastrukturo. Kljub trenutno dobri zasedenosti postelj opažajo padec rezervacij glede na lani, skrbijo jih podražitve.