Search
Close this search box.

Na kaj je potrebno paziti ob nakupu jedilne mize?

Jedilna miza je eden od najbolj povezovalnih kosov pohištva, zato je pred njenim nakupom smiselno poznati ključne dejavnike, ki odločajo o tem, ali bo nakup izpolnil pričakovanja ali ne. Jedilnica je prostor, kjer se vsakodnevno večkrat obeduje, ob praznikih pa v njej potekajo druženja – največkrat ob polni mizi dobrot.

Šest pomembnih dejavnikov za nakup dobre kuhinjske mize

Nakup kuhinjske mize, ki bo zadovoljila posameznikove želje in pričakovanja, je preprost, kadar je pred tem razjasnjenih nekaj vprašanj oziroma dejavnikov. 

Izkušnje kažejo, da je dobra jedilna miza takšna, ki s svojimi lastnostmi kar najbolje služi svojemu namenu, hkrati pa s svojim izgledom jedilni prostor še nadgrajuje. Pri njenem nakupu je potrebno pozornost usmeriti na šest lastnosti, in sicer na velikost, dizajn, barvo, obliko, material ter obliko nog.

Velikost kljub vsemu je pomembna

Velikost izbrane jedilne mize je izredno pomembna, če ne kar odločilna pri nakupu. Kuhinjska miza se mora prilagajati številu članov, ki jo bodo uporabljali, hkrati pa tudi velikosti jedilnega prostora. Premajhna jedilna miza v ogromni jedilnici, ki si jo deli velika družina, ne more predstavljati zadovoljstva.

Dimenzija mize naj bo sorazmerna s prostorom. Če gre za manjši prostor, ki občasno sprejme večje število ljudi, je smiselno razmisliti tudi o nakupu izredno uporabne raztegljive kuhinjske mize. Miza naj bo tako velika, da na njej lahko v miru uživa svoj obrok vsaj toliko ljudi, kolikor jih živi znotraj posameznega doma, optimalno pa je, da je za njo mogoče posesti vsaj še enega gosta.

Dizajn naj bo premišljeno izbran

Izgled kuhinjske mize naj se prilagaja dizajnu preostalega pohištva v jedilnici in kuhinji. Če je le mogoče, naj celoten dom spremlja rdeča nit, saj bo dom le tako lahko celovito zasijal v svoji lepoti, funkcionalnosti in domačnosti.

Izbor barve naj ne bo prepuščen naključju

Čeprav je barva jedilne mize del njenega dizajna, ji je zaradi njene pomembnosti potrebno nameniti dodatno pozornost. Barva izbrane jedilne mize naj sledi barvni shemi jedilnice. Če je jedilni prostor opremljen v izredno priljubljeni kombinaciji bele barve in lesa, naj temu sledi tudi jedilna miza. Sicer pa je kakovostno kuhinjsko mizo mogoče dobiti v mnogih različnih modernih barvah in odtenkih: beli, črni, sivi ter v različnih odtenkih – odvisno od vrste lesa – rjave barve.

Kvadratna, pravokotna, okrogla ali ovalna – to je zdaj vprašanje!

 Kakšne oblike naj bo jedilna miza? Na to vprašanje ni univerzalnega odgovora. V prvi vrsti mora očarati s svojim izgledom, hkrati pa se s svojimi dimenzijami lepo ujeti z jedilnim prostorom. Okrogle različice zaradi oblike in simbolike kroga še dodatno povežejo tiste, ki za njo sedijo, medtem ko so pravokotne in kvadratne izjemno praktične, saj se z njimi da krasno opremiti tudi manjše prostore ter ustvariti čudovite jedilne kote.

 Značilnost mnogih modernih in funkcionalnih jedilnih miz pa je tudi to, da zaradi raztegljivosti lahko spreminjajo svojo obliko. Tako kvadratna jedilna miza v hipu lahko postane pravokotna, okrogla pa ovalna.

Kakšen material izbrati?

Najsodobnejše kuhinjske mize oziroma njihove površine so običajno iz enega od naslednjih priljubljenih materialov, in sicer iz lesa, oplemenitene iverne plošče, MDF-materiala (lahko tudi v visokem sijaju ali oplemenitenem s keramično ploščo) ter stekla. Pogosto so izdelane tudi v kombinaciji s kovinsko nožno konstrukcijo. Vsak material ima svoje prednosti in s svojimi lastnostmi jedilnici doda določeno energijo – les toplino, oplemeniten iveral ter MDF sodobnost, steklo pa eleganco.

Kakšne noge naj ima jedilna miza?

Čeprav se to vprašanje morda zdi nekoliko nenavadno, je prav razmisliti tudi o njem. Vse mize na tržišču so izjemno stabilne, saj so izdelane po strogih pohištvenih standardih, a vendarle je v nekaterih primerih bolje izbrati določen tip nog. Mize, ki imajo namesto klasičnih nog podnožje v obliki stebra, so res čudovite in trpežne, a družinam z majhnimi otroki se priporoča nakup moderne jedilne mize s štirimi nogami, ki imajo med vsemi najvišjo stopnjo stabilnosti.

Kje je najbolje kupiti kakovostno moderno jedilno mizo?

Sodoben čas in njegova naglica sta vplivala tudi na način kupovanja pohištva. Tudi jedilno mizo in ostalo pohištvo za dom, pisarno ali vrt se najenostavneje najde na spletu. Vendar je pri tem dobro prej preveriti ponudnika, njegovo ponudbo in način poslovanja. Prvi spletni trgovec pohištva v Sloveniji je Salon pohištva Furnitura, ki z več kot 12-letno tradicijo in ponudbo več kot 25.000 izdelkov ponuja hiter, varen ter cenovno dostopen nakup pohištva. Njihove ugodnosti, kot so obročno odplačevanje, možnost vračila izdelka v roku 365 dni, možnost 3D-izrisa prostorov, pogosta brezplačna dostava in mnoge akcijske ponudbe, ter ekskluzivna možnost ogleda nekaterih izdelkov, materialov in katalogov v živo, jih uvrščajo med najboljše in zaupanja vredne spletne ponudnike pohištva. Njihova strokovno usposobljena ekipa vam bo v živo, preko telefona (070 458 517) ali preko e-pošte (prodaja@salonpohistva.si) z veseljem svetovala in za vas poiskala najboljšo rešitev, s katero bo vaš jedilni ali drug prostor lahko popolnoma zaživel.

Dogodki

Jedilna miza je eden od najbolj povezovalnih kosov pohištva, zato je pred njenim nakupom smiselno poznati ključne dejavnike, ki odločajo o tem, ali bo nakup izpolnil pričakovanja ali ne. Jedilnica je prostor, kjer se vsakodnevno večkrat obeduje, ob praznikih pa v njej potekajo druženja – največkrat ob polni mizi dobrot.