Search
Close this search box.

Na gospodarskem forumu Koroške o nujnosti hitre cesti in priložnostih po ujmi

Na gospodarskem forumu koroške regije, ki sta se ga danes v Radljah ob Dravi udeležila tudi ministra Emilija Stojmenova Duh in Matjaž Han, je slednji poudaril nujnost izgradnje hitre ceste za regijo. Govorniki so ugotavljali tudi, da so že zdaj številna podjetja zelo inovativna in da nedavna ujma kljub veliki škodi lahko ponuja tudi priložnosti.

Na forumu, na katerem so z različnimi sogovorniki potekali trije sklopi pogovorov, je minister Han v pogovoru na temo konkurenčnosti koroškega gospodarstva kot največjo težavo regije v primerjavi z drugimi, s katerimi si sicer deli ostale tegobe gospodarstva, izpostavil odsotnost hitre ceste oz. cestno povezljivost.

Dokler Koroška ne bo imela tretje razvojne osi, ne bo zadihala, je ocenil minister. Izpostavil je vlogo države pri tem, da se postopki pospešijo, in med drugim dejal, da nam je mogoče ob vsej krizi, ki jo je prinesla nedavna ujma, ta tudi odprla oči in pokazala, da se določene zadeve da narediti hitreje. V zvezi z ujmo je sicer minister poudaril nujnost čimprejšnje obnove gospodarstva po poplavah.

Po besedah ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh na ministrstvu nedavne poplave vidijo kot priložnost za pripravo ukrepov, da v prihodnje ne bo prihajalo do izpadov na področju telekomunikacij, kot so se pojavile ob ujmi. V sodelovanju z deležniki pripravljajo ukrepe, ki jih bodo vključili v napovedan zakon o obnovi, je napovedala.

Glede Koroške, ki se je še posebej na območju Črne ob ujmi soočila s precejšnjimi izpadi na področju telekomunikacij, pa je ministrica dejala, da je to ena od regij z najslabšo pokritostjo s tovrstno infrastrukturo. Tudi zato imajo letos predviden nov razpis za sofinanciranje širokopasovnih omrežij, je dejala.

Opozorila je tudi na zakonsko zagotovljeno t. i. univerzalno storitev, ki predstavlja možnost za vse, ki na svojem domu nimajo dostopa do interneta ali omrežja. “Vse, kar morajo prebivalci storiti, je zaprositi za to univerzalno storitev in v roku 15 dni tudi dobijo to povezavo,” je dejala ministrica.

Predsednik upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž je v razpravi o turizmu med pomembnimi preboji slovenskega turizma izpostavil vlaganja v žičniško infrastrukturo, ki so stekla po Sloveniji. Med drugim tudi na Kopah, kjer je upravljavec naprav in lastnik več nastanitvenih objektov podjetje Vabo, ki ga vodi.

Dela v posodobitev žičniške infrastrukture na Kopah po njegovih besedah tečejo po načrtih. Pričakuje, da bodo do konca oktobra uspeli pripraviti vse potrebno, da pridobijo uporabno dovoljenje. Zagotovil je, da se tudi na Kopah zavzemajo za zeleni turizem, in dejal, da se Kope razvijajo v konkurenčno poletno destinacijo. Tudi Han je izrazil prepričanje, da bodo vlaganja na področju turizma tudi na Koroškem izboljšala ponudbo in jo postavila na zemljevid, kot si to zasluži.

V pogovoru na temo trajnostnega mednarodnega povezovanja in inovatovnosti, ki ga je vodil lastnik in direktor podjetja Stroka.si Sandi Markon, pa je glavni izvršni direktor podjetja Tab Mežica Roman Burja med drugim glede nedavne ujme dejal, da so jih škornji in sendviči mogoče prisilili tudi v drugačno razmišljanje.

“Videli smo, da ko je treba, znamo stopiti skupaj, znamo sodelovati ljudje med sabo, lokalna skupnost s podjetji in podjetja z lokalno skupnostjo. In največja priložnost je, da to poskušamo obdržati tudi za naprej,” je dejal Burja. Trenutno v Tabu škodo po ujmi ocenjujejo na več kot 30 milijonov evrov, a po njegovih besedah še niso nehali šteti.

Direktor družbe BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup pa je glede okrevanja po ujmi spomnil na uspešno povojno obnovo Nemčije. “Če pogledamo zdaj v tem prostoru – korona, energetika in zdaj poplave, ki so prizadele pol Slovenije – vse to lahko poveže ta prostor, da naredimo neko povezano celoto in nek preboj naprej,” je dejal Gorjup. “Zdaj moramo najti novo zvezdo severnico, ki pa jo lahko vidimo v sebi v tem prostoru,” je sklenil.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Denis
Denis
7 mesecev nazaj

Ta prava dva sta prišla na koroško po najbolj razfukani cesti v državi, če sta šla čez Hudo luknjo. Ministrica za digitalizacijo je sicer svojo nesposobnost že večkrat dokazala, Han pa kaj naj rečem? Pet stavkov ne zna povedat. Najslabša vlada v zgodovini Slo. Plešite.

Stefana
Stefana
7 mesecev nazaj

Pa kaj bluzi tti Den is. Ni čisto jasen al ‘ kaj? Adijo!

Dogodki

Na gospodarskem forumu koroške regije, ki sta se ga danes v Radljah ob Dravi udeležila tudi ministra Emilija Stojmenova Duh in Matjaž Han, je slednji poudaril nujnost izgradnje hitre ceste za regijo. Govorniki so ugotavljali tudi, da so že zdaj številna podjetja zelo inovativna in da nedavna ujma kljub veliki škodi lahko ponuja tudi priložnosti.