Na goriškem Krasu nadaljevali boj s požarom, noč nekoliko mirnejša

Gasilci so ponoči na goriškem Krasu, kjer že več dni divja obsežen požar, gasili posamezna žarišča ter polivali in čistili robove požarišč. Kot je za STA povedal medijski predstavnik intervencije Robert Okorn, je bila noč bolj mirna od prejšnje, osredotočili so se predvsem na zahodni del požara proti vasi Lokvice in pod Kostanjevico na Krasu.

Na terenu je bilo 1070 gasilcev iz šestih gasilskih regij, pripadniki Slovenske vojske, policija, enote nujne medicinske pomoči ter drugi pripadniki sestava civilne zaščite. Opravili so tudi pregled požarišča z brezpilotnim letalnikom Slovenske vojske.

Okoli 4. ure je območje prešla fronta z dežjem, a po Okornovih besedah večjih sprememb na terenu ni povzročila. “Dež ni kaj dosti pomagal, vse se namreč zelo hitro suši,” je dejal Okorn.

Gasilske enote bodo danes nadaljevale aktivnosti na terenu, ki bodo namenjene predvsem intenzivnemu zalivanju robov požarišča. “Prihajajo nove enote, napovedana je tudi podpora iz zraka,” je za STA še dejal Okorn. Pristojni so pri napovedih za danes previdni tudi zaradi napovedane burje.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje naj bi se danes s požarom spopadlo 1500 gasilcev iz vse države, uporabili bodo tudi pomoč iz zraka s helikopterji in vojaškimi letali za gašenje.