Search
Close this search box.

Na Festivalu neodvisnega filma 2023 nagrajen tudi Longy Slovenjgradčanke Ule Pogorevčnik

Podelitev letošnjih nagrad Festivala neodvisnega filma je potekala včeraj, 16. aprila 2023 v Slovenski kinoteki.

Včeraj se je v dvorani Slovenske kinoteke zaključil tridnevni Festival neodvisnega filma. Pred zaključkom festivala je tričlanska žirija podelila nagrade za najboljše filmske dosežke.

Med 15 prikazanimi filmi različnih žanrov, form in stilov so si posebno omembo prislužili dve kratki filmski stvaritvi, in sicer Longy (r.: Ula Pogorevčnik) in Lana & Toni (r.: Perica Rajčić) ter celovečerec Ameba Blaža Završnika. Z glavno nagrado FNF se tokrat ponaša delo Jana Vrhovnika z naslovom Edi.

V žiriji letošnje, že 22., edicije Festivala neodvisnega filma so zasedali direktorica fotografije, režiserka in scenaristka Gaja Naja Rojec, režiser in scenarist Darko Sinko ter pisatelj in urednik Aljoša Harlamov, selekcijo pa je opravil Martin Draksler, ki je pregledal kar 106 prijavljenih filmov. Posebno pozornost je posvetil izvirnosti ideje in scenarija, dobrim predstavam igralcev, sporočilnosti in jasnosti izvedbe.

Longy je Intimni film Ule Pogorevčnik, ki nam odškrne vrata v življenje Longyja, brezdomca s psom, ki ga je nekoč srečala po čistem naključju in se spoprijateljila z njim. V njun odnos zdaj poseže kamera, toda spretna montaža posnetkov in postavitve kamere gledalcu ne dajejo občutka, da moti, ampak da gleda skozi režiserkine oči. Film odlikujejo človeški trenutki, ki obenem razkrivajo Longyjevo osebnost in razgaljajo življenje z njegovimi nestruženimi robovi. Gledalca bolj kot Longyjeva avtobiografska pripoved oziroma izpoved pritegnejo posnetki njegovega obraza in telesa, ki tudi brez besed govorijo o življenjskih izkušnjah in preizkušnjah.

Iskrene čestitke domačinki Uli Pogorevčnik!

Več TUKAJ.

Vir: Alenka Kociper

Dogodki

Podelitev letošnjih nagrad Festivala neodvisnega filma je potekala včeraj, 16. aprila 2023 v Slovenski kinoteki.