Search
Close this search box.

Na Festivalu cvetnonedeljskih butar v Železnikih bo tudi butara iz Turističnega društva Mislinja

Danes poteka v Železnikih festival cvetnonedeljskih butar. Ena izmed razstavljenih butar prihaja tudi iz Koroške in sicer iz Turističnega društva Mislinja.

Turistično društvo Železniki danes, 16. marec 2024, organizira v Kulturnem domu Železniki na festival cvetnonedeljskih butar.

Razstavljene bodo butare iz različnih koncev Slovenije. Na povabilo so se odzvali tudi v Turističnem društvu Mislinja. Butaro ozr. snop je za razstavo izdelal Joško Založnik.

V okviru razstave bo potekala tudi delavnica izdelovanja butaric, sicer pa bo te možno tudi kupiti, prav tako oljke in velikonočne hostije.

Na ogled bodo tudi velikonočni prti, na voljo bodo Unicefove punčke iz cunj, čipke, spominki, dražgoški kruhki, suha roba, suhomesnati izdelki …

Izraz butarica predstavlja tudi snop tradicionalnega zelenja, cvetja ali obarvanih lesnih oblancev ter je del slovenske krščanske velikonočne simbolike.

Butarice ali drugo zelenje, povečini pa oljčne vejice v katoliških cerkvah blagoslavljajo na cvetno nedeljo. Evangelijski dogodek Jezusovega prihoda v Jeruzalem verniki podoživljajo tako, da pripravijo oljčne in palmine veje ali drugo zelenje. Ta navada sega v 9. stoletje, poznana je tudi na nekaterih področjih srednje Evrope (Nemška, Češka, Avstrija) ter po vsej Sloveniji.

Za Cvetnonedeljske butarice obstajajo različna imena glede na posamezna slovenska področja in kraje: na Dolenjskem se imenujejo pušelj ali žegen, v Beli krajini drenek, v Prekmurju in na Štajerskem snoppresmec ali pegelj, na Gorenjskem beganica, v Kranjski gori prakelj, na Primorskem veja in vivnik, v Zgornji Savinjski potice v okolici Ljubljane pa butarica ali tudi samo butara. Značilnost za Ljubljanske butarice je da so izdelane iz pobarvanih lesnih oblancev.

Vir: Turistično društvo Mislinja in Wikipedija

Dogodki

Danes poteka v Železnikih festival cvetnonedeljskih butar. Ena izmed razstavljenih butar prihaja tudi iz Koroške in sicer iz Turističnega društva Mislinja.