Search
Close this search box.

Na eDavkih po novem vsi podatki o avtomobilih, pripeljanih iz tujine

Na mobilni aplikaciji eDavki ali portalu eDavki lahko v nekaj minutah preverite podatke o prevoženih kilometrih, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek na motorna vozila, morebitnih poškodbah vozila … če je bil vaš avto pripeljan iz tujine.

Iz Finančne uprave sporočajo, da so te dni na eDavkih zopet zaznavajo več vlog za odmero davka na motorna vozila (DMV), ki jo lahko po novem oddate elektronsko prek eDavkov brez obiska finančnega urada.

Na mobilni aplikaciji eDavki ali portalu eDavki najdete vpogled v podatke o plačanem davku na motorna vozila (DMV). Potrošnik, ki namerava kupiti vozilo, ki ga je prodajalec pred tem pripeljal v Slovenijo iz tujine, lahko tukaj preveri pomembne informacije.

Preverite lahko podatke o letu prve registracije vozila, o prevoženih kilometrih (ki jih je zavezanec prijavil davčnemu organu), davku na motorna vozila, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek in informacijo o morebitni poškodovanosti vozila.

Omogočen je vpogled v elektronsko evidenco motornih vozil, za katera je bil plačan davek ali je bila uveljavljena oprostitev plačila davka. V tej evidenci so vozila, za katera je bil DMV odmerjen in plačan po 30. 12. 2009 oziroma obračunan v mesečnih obračunih ali uveljavljena oprostitev plačila davka po tem datumu.

Podatke o vozilu iz tujine lahko priobite z vpisom VIN številke v vnosno polje se zavezancu takoj izpišejo podatki o stanju vozila.

Napoved za odmero DMV lahko oddate preko eDavkov

Glede na izredne razmere želijo omogočiti karseda “brezkontaktno” poslovanje in tudi olajšati davčnim zavezancem oddajanje napovedi za odmero davka na motorna vozila. Po novem je na portalu eDavki omogočena oddaja te napovedi v elektronski obliki (obrazec DMV-N). Oddaja obrazca DMV-N je omogočena vsem registriranim uporabnikom eDavkov.

Davčnim zavezancem je na voljo kontekstna pomoč, kjer je za vsako polje navedeno, ali gre za obvezen podatek ali ne in kakšna vrsta podatka se zahteva. Prav tako so pojasnjene tudi ostale podrobnosti glede pripenjanja obveznih prilog, podpisa in oddaje obrazca.

VIR: gov.si, Finančna uprava Republike Slovenije.