Search
Close this search box.

FOTO: Na delavnici v Mislinji so nastali čudoviti rastlinski terariji – tropikariji

V Mislinji je v soboto, 25. maja 2024, potekala delavnica izdelave tropikarijev.

Mladinski odbor Turističnega društva Mislinja je v soboto, 25. maja 2024, organiziral svoj prvi dogodek. Da je bil prvi dogodek nekaj posebnega, so v goste povabili Miho Leitingerja, lastnika in gonilno silo podjetja Tropicarium, ki se ukvarja z izdelavo rastlinskih terarijev. Tropikarij, oziroma rastlinski terarij, je pravzaprav mini ekosistem, saj se v posodi, v kateri se nahajajo rastline, ustvarja samozadostno okolje, ki posnema naravni ekosistem. Ko ga enkrat zalijemo, potrebuje zelo malo pozornosti, saj v zaprtem sistemu ta voda kroži – ob spremembi temperature se voda iz spodnjih slojev upari in ustvari kapljice rose na steklu, ki skrbijo za to, da so rastline zalite. Tako voda v tropikariju ves čas kroži in lahko rastline v njem uspevajo in ustvarijo svoj mali, samozadostni svet.

Na današnji delavnici, ki je potekala v prostorih PC Lopan in je bila prva tovrstna delavnica na Koroškem, je Miha zbranim pojasnil, kaj tropikarij pravzaprav je, kako zanj skrbeti ter na kaj morajo biti še posebej pozorni. Tropikarij je sicer samozadosten in potrebuje zelo malo skrbi, a vseeno ga je potrebno vsaj dva do trikrat na leto zaliti, občasno porezati rastline, ki se preveč razrasejo in po potrebi tudi pognojiti. Prav tako mu je potrebno izbrati primerno mesto, saj mora imeti dovolj svetlobe, da lahko rastline v tropikariju uspevajo.

Po teoretičnem delu delavnice pa je bil na vrsti praktični del, kjer so si sodelujoči na delavnici ustvarili čisto svoj rastlinski terarij. Pod Mihovim budnim očesom so sodelujoči v posode nasuli drenažo, posebno prst za tropikarije in tako pripravili podlago, na katero so potem zasadili rastline. Pri vsem tem so morali biti še posebej pozorni na rokovanje z nežnimi, drobnimi rastlinami, da jih niso preveč stisnili ali poškodovali. Vsak od prisotnih si je sam izbral, katere rastline bo vključil v svoj tropikarij, Miha pa je s seboj na delavnico pripeljal velik nabor različnih krasnih rastlin – od raznobarvnih fitonij, kriptantusa, vzpenjavega fikusa, kalateje, mahu, … Miha jim je bil med ustvarjanjem ves čas na voljo in odgovarjal na vprašanja, prav tako pa je priskočil na pomoč, če kaj ni bilo jasno.

Ob zaključku delavnice so zbrani še poklepetali z Miho, ki je sodelujočim povedal marsikateri uporabni nasvet za skrb in nego novih tropikarijev.

Prav tako je bila v sklopu delavnice v PC Lopan tudi stojnica, na kateri so lahko tako sodelujoči na delavnici kot vsi ostali obiskovalci PC Lopan kupili že izdelane tropikarije različnih velikosti, ki jih je Miha pripeljal s seboj na Koroško.

FOTOGALERIJA:

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
V Mislinji je v soboto, 25. maja 2024, potekala delavnica izdelave tropikarijev.