Search
Close this search box.

Na današnji Dan za spremembe se bo lahko vsakdo preizkusil v prostovoljstvu

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala v Slovenski filantropiji v želji po spodbujanju aktivnega odziva na potrebe skupnosti, bo danes že 15. leto povezala številne po vsej Sloveniji. Organiziranih bo več kot 160 prostovoljskih aktivnosti. V njih bodo denimo čistili okolico, sadili rože in se učili tujih jezikov.

Dan za spremembe je po besedah direktorja Slovenske filantropije Francija Zlatarja priložnost, da se lahko vsak preizkusi kot prostovoljka ali prostovoljec. “Živimo v času individualizma in različnih kriz, kot so bile lanske poplave. Živimo tudi v času velikih družbenih sprememb, ko številni sistemi, ki so v preteklosti skrbeli za družbo blaginje, odpovedujejo,” je opomnil.

Prostovoljstvo je v teh razmerah po njegovem mnenju še toliko bolj pomembno, saj pomaga graditi bolj povezane, solidarne in odporne skupnosti, ki so pripravljene na izzive sodobnega časa. Verjame, da bodo današnje akcije pokazale, kako lahko povečamo socialno vključenost in tudi s prostovoljstvom varujemo in krepimo naše skupnosti. “Pridružite se!” je povabil.

Za letošnjo akcijo so izbrali slogan Najbolj zlata je prostovoljska lopata. Z njim želijo spomniti na lanske poplave, ki so prizadele številne prebivalce, in moč solidarnostne akcije. Hkrati slogan poudarja pomen najrazličnejših prostovoljskih akcij pri gradnji skupnosti, ki bodo bolj odporne na prihodnje krize, so zapisali v Slovenski filantropiji.

Prostovoljci po njihovih besedah niso dobrodošli le pri vihtenju lopate, ampak lahko stkejo prijateljske medgeneracijske niti, podprejo sočloveka v duševni stiski, učencem nudijo pomoč in skrbijo za zapuščene živali. Nabor prostovoljskih akcij je znova zastavljen zelo široko, da bo lahko vsakdo našel nekaj zase.

Aktivnosti v okviru celotne akcije bodo potekale v več kot 70 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo skupno aktivnih več kot 525 organizacij in več kot 5700 prostovoljcev.

Med prijavljenimi prevladujejo čistilne akcije, saj je takšnih skoraj 40. Nekaj nad 30 je medgeneracijskih aktivnosti, skupnostnih akcij je 17, osveščevalnih akcij pa 15. Prav tako bodo urejali javne prostore, se športno udejstvovali, sodelovali v kulturnih in umetniških dejavnostih, posredovali bodo veščine in se vključevali v izmenjevalnice.

Tako bodo denimo v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec v Slovenskih goricah tiskali majice in barvali klopi. V mestnem jedru Slovenj Gradca bodo sadili nova drevesa, kjer so se že posajena posušila. Prostovoljci v programu Starejši za starejše pa bodo v Zasavju organizirali srečanja v domovih za starejše, se pogovarjali s stanovalci in prepevali z njimi.

V Novem mestu bodo sprehajalcem poskušali z malenkostmi polepšati dan v mestu, pri čemer bodo pekli in delili brezplačne palačinke in limonado. V Dekanih v koprski občini bodo poskrbeli za okolico tamkajšnje šole, sadili rože in zimzelene rastline ter uredili zeliščni kotiček. V Begunjah na Gorenjskem pa bodo mednarodni prostovoljci iz programa Evropska solidarnostna enota skupaj z otroki med drugim ustvarjali iz naravnih materialov.

V akciji Dan za spremembe je lani v 112 krajih potekalo 319 akcij, sodelovalo pa je več kot 19.000 prostovoljcev.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala v Slovenski filantropiji v želji po spodbujanju aktivnega odziva na potrebe skupnosti, bo danes že 15. leto povezala številne po vsej Sloveniji. Organiziranih bo več kot 160 prostovoljskih aktivnosti. V njih bodo denimo čistili okolico, sadili rože in se učili tujih jezikov.