Search
Close this search box.

Na današnji dan je rojenih največ Slovencev

Prvega januarja ima rojstni dan 7.552 prebivalcev Slovenije. To je dan v letu, ko rojstni dan praznuje največ Slovencev. Dan prej, na silvestrovo, pa praznuje le 4.731 Slovencev. Naslednje leto bo med slavljenci tudi Črnjan, ki je danes v slovenjgraški porodnišnici na svet prijokal prvi.

Na drugem mestu 1. oktober. Še vedno sicer največ ljudi v Sloveniji rojstni dan praznuje prvega januarja, na drugem mestu po številu rojstev pa je 1. oktober, ko praznuje 6.375 prebivalcev Slovenije.

Kot navajajo na statističnem uradu, je številčno razmerje med prebivalci, ki praznujejo 1. januarja in 31. decembra, 1,6 proti ena. Tolikšne razlike ni med nobenima drugima dnevoma v letu. Razlog je predvsem v tem, da so nekoč otroku, ki se je rodil na zadnji dan v letu, navedli datum 1. januar. Tako so ga formalno pomladili za eno leto, da je lahko šel eno leto pozneje v šolo, navajajo na statističnem uradu, piše spletni portal Siol.

Odkar se večina otrok rodi v porodnišnici, tega načeloma ne delajo več. Se je pa samo v zadnjih desetih letih število prebivalcev, rojenih na 1. januar, zmanjšalo za 250, medtem ko se je število rojenih na 31. december povečalo na sto.

Po poročanju STA, so se v največji slovenski porodnišnici v Ljubljani do 7. ure rodili trije otroci, ena deklica in dva dečka. Bolj živahno je bilo v mariborski porodnišnici, kjer je bilo v prvi noči leta 2019 že pet rojstev, dveh deklic in treh dečkov. Prva je bila rojena deklica ob 00.35, prvi deček pa ob 2.57. V celjski porodnišnici, kjer so med vsemi porodnišnicami imeli prvo rojstvo v tem letu, so se sicer do 7. ure rodili trije otroci, prvi deček ob 2.23. V Novem mestu se je pet minut čez 6. uro rodil deček, prav tako deček se je ob 6.10 rodil v postojnski porodnišnici, ki jo bo danes obiskal predsednik republike Borut Pahor.

V Kranju sta se v prvi uri tega leta rodili dve deklici, v Brežicah deklica dve minuti čez 1. uro, v Slovenj Gradcu pa je poleg dečka, ki je bil rojen ob 00.33, zjutraj ob 7.29 na svet privekala deklica. Črnjan je tako prvi Korošec, ki je na svet prijokal v letu 2019. Število rojstev na leto se v slovenjgraški porodnišnici sicer bliža številu 1000, kar je tudi cilj strokovnega osebja bolnišnice, poroča Koroški radio.

Na spletnem portalu Siol pišejo, da se bo, po ocenah Unicefa, na prvi dan novega leta v Sloveniji rodilo približno 55 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 odstotka od skupno 395.072 novorojenčkov, ki naj bi bili rojeni prvega januarja 2019 po vsem svetu.

Družine se bodo na novega leta dan po vsem svetu razveselile številnih Aleksandrov, pa tudi Oliverjev, Sofij, Lucasov, Liamov in Helen, ki spadajo med pogostejša imena v številnih državah sveta. V Sloveniji medtem starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Jakob, Mark, Zala, Eva in Ema, so objavili na Siolu.

 

Vir: Siol.net, STA, Koroški radio

Dogodki