Search
Close this search box.

Na avtocestnem omrežju letos načrtovanih več obsežnejših projektov

Dars letos načrtuje več obsežnih obnov na omrežju avtocest in hitrih cest. Eden je prenova odseka med Dramljami in Slovenskimi Konjicami, ki naj bi trajala dve gradbeni sezoni. V primeru uspešno izpeljanih postopkov bi lahko stekla tudi prva pripravljalna dela za ureditev tretjega voznega pasu na avtocestni vpadnici v Ljubljano s štajerske strani.

Dars že nekaj časa pripravlja projekt ureditve tretjega prometnega pasu na štajerski in primorski avtocestni vpadnici v Ljubljano, ki bo vzpostavljen z rekonstrukcijo obstoječega odstavnega v vozni pas.

Na ta način upravljavec avtocestnega omrežja ob kritikah nekaterih nevladnih organizacij pričakuje povečanje pretočnosti in varnosti na tem prometno močno obremenjenem odseku ter učinkovitejše obvladovanje prometnih tokov oziroma konic.

Za zdaj še vedno ni znano, ali bo za posege med Domžalami in Ljubljano potrebna presoja vplivov na okolje. V primeru, da ne bo, na Darsu pripravo razpisa za izvajalca del za prvo etapo, od Šentjakoba do Zadobrove, načrtujejo sredi 2022, s prvimi pripravljalnimi deli pa bi tako lahko začeli že letos.

Za primorsko avtocestno vpadnico, torej med Vrhniko in razcepom Kozarje, pa za zdaj še ni znano, kdaj bo mogoče začeti z deli. Po leta 2020 spremenjeni uredbi mora namreč Dars za posege na barjanskem območju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. V teku je tako izdelava projektne dokumentacije za izvedbo del in ostale strokovne podlage za izvedbo presojo vplivov na okolje.

Dars bo letos za novogradnje predvidoma namenil 78 milijonov evrov, za obnove na avtocestnem omrežju pa 75 milijonov. Med pomembnejšimi projekti obnove so v družbi omenili dela na odseku štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami ter med Vranskim in Trojanami.

Kot so za STA pojasnili v avtocestnem upravljavcu, sodita ta projekta med glavne naložbe v srednjeročnem obdobju, pri čemer pa je terminski plan izvedbe del v veliki meri odvisen od uspešne izpeljave postopkov javnega naročanja za izbor izvajalca.

Projekt obnove devetkilometrskega odseka Slovenske Konjice-Dramlje predvideva rekonstrukcijo voziščne konstrukcije, gradbeno in elektro-strojno obnovo predorov Golo rebro in Pletovarje, obnovo viaduktov Škedenj I. in II. ter Grapa, postavitev protihrupnih ograj, zamenjavo signalizacije ter ostala dela.

Ker gre za obsežno rekonstrukcijo, je izvedba predvidena v dveh gradbenih sezonah, delno že v 2022, delno pa v 2023. Izvedba je predvidena pod delno prometno zaporo avtocestnega odseka, katerega eno smerno vozišče je pred leti nastalo z rekonstrukcijo dotedanje hitre ceste.

Precej dlje od začetka del je medtem obnova odseka Vransko-Trojane. Dars je zanjo sklenil pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije, obnova pa je predvidena po letu 2023.

Ker so prometne obremenitve slovenskih avtocest vse večje, avtoceste pa vse starejše, se vsako leto povečujejo tudi potrebe po obnovah. Na Darsu pojasnjujejo, da v zadnjem obdobju letno obnovijo med 50 in 70 kilometri vozišč. V tem letu je – v odvisnosti od uspešnosti izborov izvajalcev – predvidenih kar nekaj obsežnejših projektov.

Eden je dokončanje temeljite rekonstrukcije priključka Leskoškove ceste in s tem dela območja BTC na severno ljubljansko obvoznico. Prenovljen bo obstoječi nadvoz, zgrajen nov, urejene bodo tudi površine za pešce oziroma potek poti spominov in tovarištva.

Dela so stekla konec septembra lani, trenutno pa je zanje potrebna le delna zapira Leskovškove ceste. V nadaljevanju bodo potekala obsežnejša dela, ki bodo zahtevala tudi delno zaporo obvoznice. Rok za dokončanje vseh del je do konca letošnjega novembra.

Predvideno je tudi nadaljevanje obnove severne ljubljanske obvoznice na delu med razcepom Zadobrova in Tomačevim.

Na dolenjski avtocesti je v načrtu obnova vozišča na odseku med Ivančno Gorico in Bičem, na Obali obnova vozne površine na odseku hitre ceste Škofije-Srmin, ki obalno hitro cesto poveže z italijanskim omrežjem, na Goriškem pa naj bi zaključili obnovo vipavske hitre ceste, in sicer na odseku Vogrsko-Šempeter-mejni prehod Vrtojba.

Na Gorenjskem sta v načrtu sanacija viaduktov Podmežakla na odseku mimo Jesenic ter preplastitev vozišča na odseku Lipce-Lesce-Brezje.

Na pomurski avtocesti je medtem načrtovano dokončanje obnove vozišča na odseku Sv. Jurij ob Ščavnici-Vučja vas.

Dogodki

Dars letos načrtuje več obsežnih obnov na omrežju avtocest in hitrih cest. Eden je prenova odseka med Dramljami in Slovenskimi Konjicami, ki naj bi trajala dve gradbeni sezoni. V primeru uspešno izpeljanih postopkov bi lahko stekla tudi prva pripravljalna dela za ureditev tretjega voznega pasu na avtocestni vpadnici v Ljubljano s štajerske strani.