Search
Close this search box.

Na 66. Koroškem turističnem tednu v Črni pričakujejo več tisoč obiskovalcev

Z uspešno izvedbo tekaške prireditve K24 Ultra trail minuli konec tedna se je v Črni na Koroškem začel 66. Koroški turistični teden. Ta bo vse do 21. avgusta ponudil vrsto prireditev, na katerih organizatorji pričakujejo več tisoč obiskovalcev, največ na sejemski dan 15. avgusta. Del dogajanja bo odprtje nove ferate in 40. maraton kralja Matjaža.

Po dveh letih epidemije covida-19 so se društva in prostovoljci v kraju z veseljem odzvali s svojim programom, je na današnji novinarski konferenci v Črni na Koroškem povedal novi predsednik Turističnega društva Črna Jani Hercog. “Program je pester in poln, menim, da bomo imeli krajanom in ostalim obiskovalcem kaj pokazati,” je dodal.

V občini Črna deluje okoli 50 različnih društev in večina sodeluje pri pripravi programa te največje večdnevne prireditve v občini, ki je glede na tradicijo – izvedli je niso le v letu 2020 – ena najstarejših tovrstnih v Sloveniji.

Po nekajdnevnem premoru ta teden bo zabavno dogajanje spet steklo ta petek, ko bodo iz Črne utrip kraja najprej prenesli v, kjer biva več starejših občanov črnjanske občine. Večina ostalih prireditev pa se bo nato odvila v središču Črne, nekaj pa tudi v okolici.

Na ogled bodo postavili klekljarsko razstavo in planinsko razstavo z naslovom Korajža je ženskega spola. V Žerjavu bodo gospodinje 14. avgusta spekle 66 metrov jabolčnega zavitka oz. štrudla v počastitev turističnega tedna, na planinski koči na Grohatu pa se bodo 18. avgusta vnovič srečali občani sosednjih občin Črne in Solčave.

V nedeljo, 14. avgusta, bo med drugim v Črni potekala kmečka povorka, teden dni kasneje pa mednarodno srečanje folklornih skupin. Sicer pa se bo od 12. do 21. avgusta odvilo več prireditev za otroke, delavnic in srečanj ter literarnih in športnih dogodkov. Med drugim v soboto, 13. avgusta, 40. maraton kralja Matjaža, ki se mu v Črni po besedah županje Romane Lesjak kljub pestri ponudbi tekaških prireditev v državi ne želijo odpovedati.

Novost turističnega tedna so prireditve po Solzni dolini, kjer se bodo zabavnega dogajanja iz preteklosti spominjali v retro stilu. V času turističnega tedna se bodo spomnili tudi 60-letnice domačega Nogometnega kluba Peca, 18. avgusta pa bodo v Žerjavu odkrili tudi spominsko ploščo, posvečeno skladatelju Mojmirju Sepetu, ki je bil rojen v bližnji Jazbini. Dogajanje vse dni turističnega tedna dopolnjujejo koncerti različnih prepoznavnih glasbenih zasedb in zabavni dogodki za vse generacije.

Turistični teden prinaša tudi novo ponudbo v občini. V soboto, 20. avgusta, bodo odprli novo zavarovano plezalno pot oz. ferato, ki bo obiskovalce vodila iz Črne do starta jeklenice za adrenalinske spuste Olimpline. Za gradnjo nove ferate, za katero je občina namenila 70.000 evrov, so se v Črni odločili po zelo dobrem obisku pred enim letom odprte ferate Mučevo.

Po besedah županje Črno razvijajo v gorsko-turistično destinacijo. V kratkem se bo povečalo tudi število turističnih postelj v občini, saj so v teku nekatere naložbe zasebnikov, obeta se tudi prodaja hotela, ki je v občinski lasti. S kulinarično ponudbo se po besedah županje trudijo tudi okoliški kmetje, bodo pa v povezavi s tem v času turističnega tedna javnosti predstavili nekatere za okolje značilne jedi in tudi publikacijo zbranih receptov Črjanska košta.

Na 66. Koroškem turističnem tednu pričakujejo več tisoč obiskovalcev, največ na celodnevnem kramarskem sejmu 15. avgusta, ki ga ob lepem vremenu obišče tudi do 10.000 ljudi, med njimi veliko obiskovalcev iz bližnje Avstrije.

Z uspešno izvedbo tekaške prireditve K24 Ultra trail minuli konec tedna se je v Črni na Koroškem začel 66. Koroški turistični teden. Ta bo vse do 21. avgusta ponudil vrsto prireditev, na katerih organizatorji pričakujejo več tisoč obiskovalcev, največ na sejemski dan 15. avgusta. Del dogajanja bo odprtje nove ferate in 40. maraton kralja Matjaža.