Možni nalivi s točo in močnimi sunki vetra

toča arhiv Koroške Novice

Danes bo spremenljivo oblačno, na zahodu in jugu sprva še večinoma sončno. Predvsem popoldne in zvečer se bodo v večjem delu države pojavljale krajevne nevihte. Le ob morju bo sončno, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Zapihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija. V četrtek bo dopoldne razmeroma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj neviht. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 24 do 28, na Goriškem in ob morju okoli 30 stopinj Celzija.

Opozorilo: Popoldne in zvečer bodo predvsem v severozahodni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji nastajale močnejše nevihte z nalivi, možen bo tudi pojav toče in močnih sunkov vetra. Ni izključen razvoj superceličnih neviht. Toča lahko, ob dovolj razvitih nevihtah, v premeru, lokalno preseže debelino 4 cm. Na območjih, ki jih bodo v sredo zadele močnejše nevihtne celice, lahko prihaja do hitrega porasta in poplavljanja hudourniških vodotokov. Močnejši sunki nevihtnega piša lahko lokalno, ob močnih nevihtah, podirajo drevesa, lomijo veje in prevračajo nepritrjene predmete. Možna je tudi toča, ki lahko lokalno povzroči večjo škodo na vrtninah in poljščinah.

Obeti: V petek bo vreme še nestanovitno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale tudi v noč. V soboto bo sončno z nekaj jutranje megle po nižinah.

Vremenska slika nad Evropo: Severno od nas se nahaja vremenska fronta, ki skrbi za nestabilno ozračje pri nas in predvsem v krajih severno od nas. Nad Evropo je večinoma območje enakomernega zračnega tlaka. Večje ciklonsko območje se nahaja na skrajnem severovzhodu Evrope. 

Preberi še:  Koroške atletinje in atleti sezono otvorili z osmimi medaljami

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo v sosednjih pokrajinah Avstrije in Madžarske spremenljivo oblačno, krajevne padavine in nevihte bodo možne že v dopoldanskem času. Čez dan se bo nestanovitno vreme z nevihtami razširilo nad večino sosednjih pokrajin, le ob severnem Jadranu bo sončno in vroče. V četrtek bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa bo predvsem v hribovitem svetu spet nastalo nekaj krajevnih neviht.

Biovreme: Danes in v četrtek bo vremenski vpliv na počutje zmerno obremenilen. Soparno bo.

Vir: neurje.si, STA

prijavi se

prijavi se v svoj račun