Search
Close this search box.

Možna krajevna neurja z večjo točo

Danes ponoči lahko pričakujemo pestro nevihtno dogajanje, napovedujejo na Neurje.si.
Fotografija je simbolična

Zaradi izjemne količine energije (>2500 J/kg) nad morjem in ostalimi pokrajinami ter kombinacije izjemnega vetrovnega striga (25-35 m/s) lahko pričakujemo nastanek zelo močnih neviht. Zjutraj so se v Italiji že prožile prve nevihte ter tvorile v nevihtne sisteme, ki so dosegli tudi naše kraje. V zgodnjih nočnih urah pa lahko pričakujemo še več iniciacije vzdolž celotne hladne fronte, kar pomeni, da bo noč na petek kar pestra. Zaradi ugodnih razmer se lahko ponoči razvijejo supercelične nevihte, navajajo na Neurje.si.

Nevihte se lahko razvijejo v krajevna neurja, kjer je možna tudi večja toča. Za petkovo jutro nekateri modeli napovedujejo organizacijo nevihtnega konvektivnega sistema (MCS), ki nas bo zajel s strani Italije. Opozoriti velja predvsem pred zelo močnim vetrom, ki lahko lokalno preseže 100 km/h. Prav zaradi močnejšega vetra lahko pričakujemo obsežnejše vetrolome, ki bodo sprva najbolj verjetni za Primorsko, nato pa se lahko situacija preseli tudi na druge dele države. 

V petek čez dan lahko spet pričakujemo tvorjenje neviht, ki bodo prav tako močnejše narave (lokalno ter v popoldanskih urah). Nad morjem so prav tako možne vodne trombe.

Koroška je na karti Neurje.si označena s 1. stopnjo, kar pomeni možnost nastanka močnejših neviht z močnejšimi nalivi, vetrovnim pišem in možnostjo toče, v premeru do 3 cm. Možna je majhna materialna škoda.

Foto: Neurje.si

Napoved za petkovo popoldne bodo na Neurje.si izdali jutri zjutraj.

Dogodki

Danes ponoči lahko pričakujemo pestro nevihtno dogajanje, napovedujejo na Neurje.si.