Search
Close this search box.

Moštne d’čve pred in o 20. jubilejni Moštni gavdi Sadjarskega društva Mežiške doline

Moštna d’čva 2018 Urška Bricman bo danes predala lento …

Sadjarsko društvo Mežiške doline pripravlja drevi 20. jubilejno Moštno gavdo ali Andrejevanje z izborom moštne d’čve in krstom mošta. Prireditev se bo začela ob 19. uri v prevaljskem Družbenem domu. Za dobro gavdo bodo poskrbeli Veseli Svatje. Na prireditvi bodo sodelovale nekdanje moštne d’čve, pevka Marjana Mlinar in mladi virtuoz na diatonični harmoniki Blaž Potočnik. Tudi današnja moderatorka prireditve bo Janja Širnik.

Sadjarsko društvo Mežiške doline že dvajset let, nekje v času okrog Andrejevega (konec meseca novembra), organizira Moštno gavdo, katere osrednji dogodek je izbor moštne d’čve. Pod budnim očesom ocenjevalne komisije in občinstva se kandidatke pomerijo v različnih nalogah (pr: v pletenju, poznavanju vrst jabolk, pripravi koroške malice, jodlanju …). Po ocenitvi kandidatk se razglasi moštna d’čva za naslednje leto, katera prejme lento in venček od predhodne moštne d’čve.

Organizacijski odbor prireditve.

Prva leta je šlo za prireditev manjšega obsega, za manjšo domačo gavdo, ki so jo organizirali na različnih lokacijah v Mežiški dolini, tekmovalke so prejele le simbolične nagrade … Z leti je prireditev rasla, organizacija je postajala iz leta v leto zahtevnejša, prireditev je dobila svoj tradicionalni prostor v Družbenem domu na Prevaljah … Člani društva se, kljub majhnosti niso predali, z vztrajnostjo in trdim delom so dosegli, da je moštna d’čva prepoznavna po vsej Sloveniji in tudi izven naših meja. Naloga Moštne d’čve je namreč skrb in poslanstvo, da kot ambasadorka naše žlahtne pijače – mošta, skrbi za promocijo Mežiške doline in Koroške širom Slovenije.

Za naziv se morajo dekleta potruditi tako v teoriji kot tudi praksi.

Prvo Moštno gavdo so organizirali davnega leta 1999. Na prvem izboru je bila za Moštno d’čvo okronana Tanja Kralj, naslednje leto je ta laskavi naziv prejela Katja Grubelnik.

Leta 2001 je naziv pripadal Mojci Pori (poročena Obretan), ki pred današnjo gavdo pripoveduje: »Zadnjo soboto novembra leta 2001 sem bila zelo slabe volje. Nisem šla na pevske vaje, moji sestri pa sta šli in prišli nazaj obe navdušeni, kako gremo na Moštno gavdo k Brigiti. Bila sem že v pižami, pa sta me ”sterali”, da sem se spravila … in smo šle, sestri, jaz in nekaj deklet od pevskega zbora. Slaba volja je po poti nekam izpuhtela.

Že na vratih pri Brigiti nas je ”zahakljala” Katja, Moštna d’čva, da naj se ena ojunači in gre tekmovat za naslov; vprašanja in naloge, da niso težke, je rekla. Za štos smo pa bile! Šli sva tekmovat Andreja in jaz. Morale smo odgovarjati na vprašanja o jabolkih, moštu, peti in plesati. Plesala sem neko »butasto« polko z naključnim obiskovalcem gavde Zoranom. Večer se je odvil tako, da sem z veliko smeha in »pokanjem vicev« dobila naslov, Andreja pa Zorana. Moja nagrada je bila prav simpatična: 2 litra Dvornikovega sladkega mošta, štrikane rokavice, kaseta g. Stropnika in 3000 SIT. Mogoče sem še kaj pozabila«, dodaja Mojca.

Iz majhne domače gavde je dogodek prerasel v veliko prireditev, za katero organizatorji prodajo vse vstopnice že v predprodaji.

In Nadaljuje: »Od takrat sem bila le še na naslednji gavdi, da sem predala naslov. Že to leto je bila prireditev večja in odmevnejša v Šentanelu pri Marinu. Mislim, da je bila gavda pri Brigiti zadnja ”prava” gavda. V naslednjih letih se je prelevila v prireditev z znanimi slovenskimi ansambli, vstopnicami, večerjo, tekmovalk pa niso več ”hakljali” pri vratih. Tudi nagrada in zadolžitve moštne d’čve so se ”razširile”; pa protokolarna obleka, krenc, štola …  Vse ima svoj čas in čar. V mojem času pa je bil zame vse en krasen štos«, zaključi Mojca ob obujanju spominov na gavdo 2001.

V naslednjih letih so bile z nazivom Moštna d’čva okronane Martina Urbancl (poročena Hovnik), Lucija Miler (poročena Pajnik- Miler), Renata Robnik in leta 2005 Metka Štumpfl (poročena Koželjnik).

Zelo dobro se izbora spominja tudi Moštna d’čva iz leta 2006, Suzana Rejak (poročena Breznik- Rejak), ki je pred jubilejnim dogodkom povedala: »Sem zelo ponosna, da sem bila Moštna d’čva. Bilo je zelo razgibano leto po Sloveniji in na Avstrijskem Koroškem. Zelo sem se trudila pri promociji mošta po Koroški in izven nje – takrat so se na marsikateri kmetiji sramovali dati mošt na mizo. Spoznala pa sem zelo veliko ljudi, s katerimi sem ostala v dobrih odnosih. Na Koroškem pa so v mojem mandatu Korošci prvič na enem mestu imeli možnost spoznati vinsko kraljico Slovenije z regionalnimi vinskimi kraljicami – bilo je res krasno in oboji se tega zelo radi spominjamo.«

Za Rejakovo sta naziv prejeli Romana Štriker (poročena Fric) in Kristina Adamič, ki se je na izbor prijavila iz radovednosti.

Kristina Adamič poskrbela za promocijo mošta in Koroške tudi v Srbiji.

Kristina Adamič: »Takrat sem se odločila sodelovati na izboru iz radovednosti in za število (ker je bilo malo kandidatk), pa sem zmagala in bila vesela tega naziva, ki sem ga v letu 2008/2009 ponosno nosila. Vesela sem, da sem lahko zapisana med dekleti, ki smo promovirale Koroško in naše znamenitosti, med katere vsekakor spada mošt, seveda pa tudi ostale koroške dobrote. V veselje mi je bilo sodelovati na vseh prireditvah, tudi v tujino (Srbija) sem ponesla nekaj utrinkov naše lepe pokrajine, kar mi je ostalo še posebej v spominu. Res je bilo veliko obveznosti, a prav tako veliko novih izkušenj, poznanstev in prijateljstev.«

Naslednje leto je Kristina predala venček Evi Lupša Jauk (poročena Krautberger), ki je pred današnjim dogodkom ponosna, da ji je bila ta možnost dana. »Na tekmovanje sem se takrat prijavila naključno oz. so me prijavili prijatelji. Samo tekmovanje je bilo zelo zanimivo, prepoznavale smo sorte jabolk in se preizkusile v ročnih spretnostih … Po izboru sem dobila obleko, ki sem jo vestno nosila kamorkoli sem šla zastopati Koroško in mošt. Dobro se spominjam obiska s predstavitvijo v oddaji Na zdravje v Ljubljani. Redno sem sodelovala na sejmih, tržnicah, na vseh lokalnih prireditvah. To je bilo zame zelo pestro leto oz. obdobje, spoznala sem nove ljudi, sklenila mnoga nova prijateljstva. Danes pa se bom z veseljem udeležila že 20. jubilejne prireditve, je povedala Eva«

Po Evi so laskavi naziv prejele Karmen Ošep, Maja Mihev, Maja Juteršek, Zala Ramšak, Janja Pokeržnik, Maruša Miler.

Moštna d’čva leta 2016 je postala Nika Kotnik: »Naziv Moštna d’čva mi je pomenil nekaj častnega in odgovornega. Postala sem promotorka naše žlahtne pijače – mošta in predstavnica Sadjarskih društev Koroške. Spoznala sem nove ljudi in kar veliko sem se uporabnega tudi naučila. Izbor moštne d’čve mi je zelo všeč, saj dekleta ne dobimo kar tako naziva, ampak si ga moramo z igrami pridobiti. Predvsem pa sem navdušena nad uvodnim delom tekmovanja, kjer se moramo dekleta na začetku same predstaviti na svoj način in tako nas občinstvo tudi malo spozna. Sem zelo vesela, da sem dobila to priložnost, da sem postala Moštna d’čva.«

Nika Kotnik, promocija na tržnici v Ljubljani – 15. rojstni dan oddaje Dobro jutro.

Na nocojšnji prireditvi, ki bo ob 19.00 v družbenem domu na Prevaljah, vstopnice zanjo so že pošle, bo laskavi naziv zmagovalki predala Urška Bricman, ki je bila z nazivom Moštna d’čva okronana lansko leto. Pri tem naj omenim, da si je Urška že pred predajo lente, poiskala novo poslanstvo, v teh dneh je namreč zmagala v točenju piva in postala Union AmBARsadorka 2018. Za kar ji še enkrat iskreno čestitamo.

Urška Bricman iz Kotelj.

Za naziv Moštna d’čva pa se bodo danes potegovale: Pia Gorza (Črna na Koroškem), Ana Kajžer (Šentanel), Nina Kajžer (Šentanel) in Helena Pokeržnik (Šentjanž pri Dravogradu).

Več o Urški in današnjem izboru pa boste lahko prebrali na našem spletnem portalu že v naslednjih dneh.

Dogodki