Search
Close this search box.

MoPZ Gradiški fantje s koncertom obeležili svoj jubilej

Lepa pesem je sinoči družila prijatelje in vse, ki radi prisluhnejo Gradiškim fantom. Ti so s koncertom proslavili svojih 23 let delovanja.

Sinoči, v soboto, 18. maja 2024, ob 18. uri, so Gradiški fantje v drugi OŠ Slovenj Gradec, priredili prijeten glasbeni večer.

Gostitelji večera so s svojimi prijatelji proslavili že 23 let delovanja. Gradiški fantje pravijo, da pravzaprav 20 + 3 leta, saj se je obletnica ob delovanju 20 letnice malo zamaknila zaradi epidemije Covid-a. Prav zato pa je bilo praznovanje sinoči še bolj udarno in še bolj prešerno.

Gradiške fante sestavljajo: prvi tenor: Primož Areh, Miran Slatinek, Klemen Mitnjek, drugi tenor: Matic Prevorčič, Dušan Potočnik, Aljoša Smolar, prvi bas (bariton): Marijan Grešovnik, Jernej Dornik, Janez Bauer, drugi bas: Ferdo Kotnik, Leon Kotnik, Boštjan Kotnik.

Pevski zbor je nastal na pobudo nekaj entuzijastov, ki so se dobivali po domovih in prepevali kar po “gostilniško”, po posluhu. Njihova prva strokovna pomoč zbora je bil sedaj že pokojni Viktor Breznik. Priskrbel je notne zapise enostavnih koroških in ljudskih pesmi. V nadaljevanju je s svojimi priredbami in strokovnim znanjem zboru priskočil na pomoč priznani glasbenik, zborovodja ter dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Slovenj Gradec Jože Leskovar. Žal Leskovarju zdravje takrat ni dopuščalo, da bi lahko vodil zbor. Gre pa mu velika zahvala, saj je na njegovo pobudo strokovno pomoč zboru prevzela naslednja zborovodkinja Irena Glasenčnik. Od leta 2022 je njihova umetniška vodja Eva Mori.

Ob včerajšnjem slavnostnem koncertu so zapele tudi gostje ŽPZ Tonja iz Borovnice. Dekleta dveh generacij ljubitelje lepih pesmi in kulturnih dogodkov razveseljujejo že več kot dvajset let. Toplo jih je sprejelo tudi občinstvo v Slovenj Gradcu.

Za dobro vzdušje je poskrbel ansambel Natura, ki so o trio z pevko. Ansambel sestavljajo Aleš Rojs vodja ansambla, kitarist in bobnar; Srečko Kotnik harmonikar, klaviaturst; Milan Rojs baritonist, basist ter Dragica Rojs pevka. Prihajajo iz obronkov Haloz – natančneje iz Vidma pri Ptuju, razen harmonikar, ki je iz Koroške priseljen v Ljutomer kamor ga je vodila ljubezen.

Praznovanje je duša sožitja. Včerajšnje je bilo posebno tudi zato, ker sta dva člana MoPZ Gradiški fantje prejela bronasto Gallusovo značko, ki jima jo je v imenu JSKD RS podelila gospa Viktorija Breznik. Čestitke Jerneju Dorniku in Boštjanu Kotniku. Zlata Gallusova priznanja pa so v preteklosti že prejeli tudi Primož Areh, Miran Slatinek, Dušan Potočnik, Marjan Grešovnik, Janez Bauer in Ferdo Kotnik.

Z obiskom koncerta je slavljence počastila tudi podžupanja MO Slovenj Gradec Martina Šisernik, pa predsednik Zveze kulturnih društev Slovenj Gradec Andrej Breznik in gospod Jože Leskovar, ki prav v letošnjem letu tudi sam obeležuje visoki jubilej – 90 let. Pevci pa so se zelo razveselili tudi, da jim je prišel prisluhniti njihov glasbeni prijatelj – kantavtor Adi Smolar.

Lepo je bilo so se strinjali vsi, ki so bili tam. Gradiškim fantom kličemo še na mnoga leta glasbenega ustvarjanja! Večer so sklenili z druženjem, pogostitvijo in lepo pesmijo.

Lepa pesem je sinoči družila prijatelje in vse, ki radi prisluhnejo Gradiškim fantom. Ti so s koncertom proslavili svojih 23 let delovanja.