Search
Close this search box.

Mojstri tradicionalnih obrti na Europarkovi ekološki tržnici

V Europarku vsako sredo med 14. in 19. uro poteka tradicionalna Europarkova ekološka tržnica, kjer slovenski ponudniki predstavljajo lokalne, ekološko pridelane izdelke. Obiskovalci ekološke tržnice se lahko spoznajo z obrtmi, ki predstavljajo pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Obiskovalci lahko izbirajo med bogato ponudbo kakovostnih olj, sezonskega sadja, sveže in vložene zelenjave ter mesnih in pekovskih izdelkov. Poleg vseh omamnih okusov narave pa je obiskovalcem na voljo tudi naravna negovalna kozmetika; vse od krem prek kopalnih soli do glinenih mask.

Na Europarkovi ekološki tržnici obiskovalci lahko izbirajo med pestro ponudbo lokalnih, ekološko pridelanih izdelkov.

Ta teden, v sredo, 16. septembra, pa bodo v Europarku pripravili prav posebno, razširjeno ekološko tržnico. V goste so namreč povabili mojstre tradicionalnih slovenskih obrti, ki bodo svoje znanje in spretnosti delili z obiskovalci. Družbo jim bo delala tudi Metka Ternjak Gomboc, obraz Europarkove ekološke tržnice.

Tradicionalne obrti, ki se prenašajo iz roda v rod

Europarkova ekološka tržnica že več kot 10 let obiskovalce razveseljuje z bogato ponudbo domačih naravnih proizvodov in biološko pridelanih sestavin. V pestrem naboru lahko vsakdo najde nekaj po svojih željah in okusu. Prijazni ponudniki na stojnicah ponujajo svoje izdelke in obiskovalcem z veseljem svetujejo glede zdrave prehrane in ekološke pridelave. V sredo, 16. septembra, se bodo kmetovalcem pridružili še mojstri tradicionalnih obrti, ki svoje izdelke prav tako izdelujejo iz naravnih materialov in ustvarjajo v sožitju z naravo. “Obiskovalcem želimo pokazati, kaj vse lahko naredimo z lastnimi rokami in koliko je to vredno. V vsak izdelek mojstri vložijo ogromno truda in znanja. To je neprecenljivo znanje, ki se prenaša iz roda v rod, iz generacije v generacijo. Gre za tradicionalne slovenske obrti, ki imajo v današnjih časih, ko imamo neskončno možnost izbire izdelkov, še toliko večjo vrednost,” pravi Metka Ternjak Gomboc, strokovnjakinja na področju ekoloških izdelkov.

Mojstri bodo pokazali svoje razkošno znanje

Na razširjeni ekološki tržnici bodo imeli tako obiskovalci na voljo še bolj pestro izbiro izdelkov in naravnih sestavin. Obenem se bodo pobliže spoznali s tradicionanimi obrtmi, ki so pomemben del lokalnega ljudskega izročila. Predstavili se bodo mojstri različnih obrti in razstavili svoje raznovrstne izdelke; vse od glinenih in lesenih izdelkov, prek krpank, ročno izdelanih košar, izdelkov iz ekološke volne in čipk do medenih in svečarskih proizvodov. Nekateri mojstri bodo pripravili tudi celovit prikaz, kako posamezen izdelek nastane. Obiskovalci bodo tako spoznali postopke izdelave različnih proizvodov in morda tudi sami dobili navdih, da se preizkusijo v kateri izmed predstavljenih obrti.

V sredo, 16. 9., se v pritličju mariborskega nakupovalnega središča obeta še bolj raznolika ekološka tržnica, kjer bodo imeli obiskovalci poleg prehrambenih izdelkov in ekološke kozmetike, na izbiro tudi veliko ročno izdelanih produktov iz naravnih materialov. Mojstri tradicionalnih obrti in ostali ponudniki bodo obiskovalcem zaupali male skrivnosti svoje obrti in odgovorili na vsa vprašanja o postopkih izdelave ter zdravem načinu življenja.

Europarkova ekološka tržnica že več kot 10 let razveseljuje obiskovalce z bogato ponudbo.

Besedilo: Europark Maribor

Dogodki

Več iz istega kraja