Search
Close this search box.

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os: “Situacija na terenu je zmerno optimistična”

V soboto, 9. februarja 2019, smo člani Mladinske iniciative za 3. razvojno os opravili ogled terena na bodoči trasi 3. razvojne osi med Slovenj Gradcem in Velenjem. Zaradi preteklih odločitev DARS-a, o samovoljnih spremembah rokov začetka gradnje, je bilo zaupanje med DARS-om in iniciativo porušeno. Zato posledično Mladinska iniciativa verjame zgolj in samo dejanjem oziroma dejanskemu stanju na terenu.

Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik

Odpravili smo se na ogled lokacije enega prvih viaduktov na koroški strani, kjer bi letos lahko bila zasajena prva lopata. To je viadukt »Jenina«, ki se bo nahajal le streljaj od vasi Podgorje pri Slovenj Gradcu. Gre za viadukt dolžine 488 metrov, ki preči dolino, v neposredni bližini tega pa bo zgrajen izvoz Podgorje. Situacija na terenu je v tem trenutku zmerno optimistična, saj je trasa na tem delu že zakoličena oziroma mejniki nakazujejo na to, da so zemljišča odmerjena, predvidevamo pa, da so tudi že odkupljena.

Območje Podgorja, kjer je “zakoličba” zemljišč za bodoči izvoz že opravljena.

Druga točka ogleda je potekala onkraj Graške gore in sicer v Velunjskem grabnu, v Gabrkah pri Velenju. Tudi tam so nas, v robu strmega pobočja, od daleč vidni rumeni količki opozorili, da trasa dobiva svoj obris in da so zemljišča pripravljena za konkretna gradbena dela. Na poti do Gabrk, smo vrh hriba ob Velenjskem jezeru, opazili vrtalni stroj za sondiranje terena, s katerim izvajajo geomehanske raziskave. Modri količki na tem območju označujejo vrtine, prav takšen količek pa smo našli tudi na območju Homca pri Slovenj Gradcu, kjer bo v vmesnem obdobju tudi začetek koroške štiripasovne hitre ceste.

Splošen vtis s terena je zmerno optimističen. V Mladinski iniciativi smo zadovoljni, da se stvari premikajo proti cilju, hkrati pa se zavedamo, da bo do same gradnje potrebnih še nekaj korakov, kjer so možni tudi zapleti.

Sveže informacije o stanju na terenu in poteku aktivnosti za zasaditev prve lopate, bomo izvedeli 6. marca na Ravnah, ko bo sledilo novo srečanje koordinacijskega odbora za spremljanje izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. 

Korošci HOČ`MO CESTO!

Tekst: Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

Dogodki