Search
Close this search box.

Mladi raziskovalci s Koroške v zadnjih petih letih pripravili 60 nalog

V okviru gibanja Mladi raziskovalci Koroške so osnovnošolci in dijaki s koroških šol v zadnjih petih letih pripravili 60 raziskovalnih nalog. Pri izdelavi nalog so sodelovali 104 mladi raziskovalci in 91 mentorjev. Gibanje je doživelo velik razmah, ugotavljajo na Gimnaziji Ravne na Koroškem, ki je koordinator gibanja za koroške srednje šole.

Podatke o gibanju Mladi raziskovalci Koroške, ki deluje v okviru Zveze za tehnično kulturo Slovenije, sta minuli teden na seji Sveta koroške regije v Mislinji županom predstavila ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem Dragomir Benko in koordinatorica gibanja Manuela Tkalec, prav tako z ravenske gimnazije.

Projekt Mladi raziskovalci Koroške poteka od leta 1993, statistika pa med drugim kaže, da so mladi šolarji in dijaki na koroških osnovnih in srednjih šolah s svojimi raziskovalnimi nalogami, ki so jih pripravili na različnih področjih, pridobili 25 zlatih in srebrnih priznanj na državni ravni.

“S priznanji, ki jih lahko dosežejo na državnih tekmovanjih, pridobijo tudi štipendije za nadarjene in ostale štipendije, pridobivajo pa tudi na osebnem razvoju za nadaljnje šolanje in študij,” je ob tem povedala Tkalec.

Ravenska gimnazija vsako leto organizira regijsko tekmovanje, na podlagi rezultatov na tem srečanju pa se mladi raziskovalci lahko uvrstijo na državno srečanje, ki vsako leto poteka v Murski Soboti.

Področja, ki jih obdelujejo v svojih raziskovalnih nalogah, so zelo različna, na državno srečanje pa se lahko z vsakega področja uvrsti samo ena naloga. Nato lahko na državnem srečanju samo dve nalogi z vsakega področja prejmeta zlato priznanje, je med drugim pojasnila Tkalec.

Sodeluje večina šol s Koroške, med najuspešnejšimi nalogami zadnjih let je koordinatorica med drugim izpostavila nalogo učenca OŠ Ribnica na Pohorju, ki se je lotil smiselnosti postavitve vetrnih elektrarn v Ribnici, in nalogo dijakinje ravenske gimnazije z naslovom Kvadratni palindromi.

Podatke sta predstavnika ravenske gimnazije koroškim županom minuli teden predstavila zato, ker občine za projekt prispevajo sredstva, letno skupaj dobrih 4000 evrov. Sredstva potrebujejo za organizacijo regijskega srečanja in za nagrade sodelujočim, za ekskurzijo in za prevoz na državno srečanje.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki