Search
Close this search box.

Mladi čebelarji iz Žerjava prosijo za pomoč

Prva čebela: Glasujte za čebelarsko društvo Žerjav in jim tako pomagajte do učnega čebelnjaka.
Fotografija je simbolična

V sklopu projekta, ki spodbuja trajnostni razvoj so peto leto povezani s Čebelarsko zvezo Slovenije. Skupaj so se zavezali spodbujati znanje in pozitiven odnos do čebel med mladimi ter tako pomagati ohranjati čebelarsko tradicijo, so sporočili donatorji Prve pokojninske družbe d.d..

Med 14. 12. 2023 in 24. 1. 2024 so imeli na spletni strani Prva pokojninska družba in na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije odprt javni razpis za čebelarska društva, ki s čebelarskim krožkom delujejo na osnovni ali srednji šoli. Tudi letošnjo pomlad bodo zmagovalcem razpisa, tj. trem čebelarskim društvom postavili nov učni čebelnjak s panji in čebeljimi družinami. Ob zaključku letošnje akcije bo v Sloveniji postavljenih skupno že 20 učnih čebelnjakov #PRVAčebela.

Odpiranje vlog po javnem razpisu za izbor čebelarskih društev se je odvijalo v petek 26. 1. 2024 v prostorih Čebelarske zveze Slovenije. Veseli so, da se za prejem učnega čebelnjaka skupaj s čebelarskimi društvi znova potegujejo šole z različnih koncev Slovenije!

Način glasovanja

Drugi krog/glasovanje poteka med 1. in 29. 2. 2024. Zbrani glasovi se bodo pretvorile v točke, te pa se bodo prištele številu točk, ki jih je posamezni prijavitelj dosegel na prvem/komisijskem delu razpisa.

Trije upravičenci od štirih letos sodelujočih društev, ki bodo na način seštevanja točk dosegli najvišje število točk, bodo prejemniki tipiziranega učnega čebelnjaka, čebeljih panjev in treh čebeljih družin. Izbrana tri čebelarska društva bo ČZS o prejemu pisno obvestila do najkasneje 7. marca 2024, postavitev in uradna otvoritev čebelnjakov pa se bo zgodila do 20. maja 2024, ko obeležujemo svetovni dan čebel.

Četrti učni čebelnjak, ki bo jubilejni 20. čebelnjak #PRVAčebela gre v letu 2024 avtomatsko v Občino Črna na Koroškem, v roke Čebelarskega društva Črna na Koroškem, ki deluje na Osnovni šoli Črna na Koroškem.

Sponzor učnih čebelnjakov je PRVA Pokojninska družba, d.d.

Letos sodelujoča čebelarska društva so:

  • Čebelarsko društvo Žerjav: za čebelarski krožek v Osnovni šoli Črna na Koroškem – POŠ Žerjav : V Občini Črna na Koroškem so čebelarska društva zelo aktivna. To društvo aktivno sodeluje v lokalni skupnosti, regijski zvezi in ČZS, v kraju Žerjav pa sodelujejo tudi na podružnični osnovni šoli, kjer šolarji zelo radi obiskujejo čebelarski krožek. Poleg temeljite razlage pa si učenci z veliko zanimanja za delo s čebelami zdaj že res zaslužijo svoj učni čebelnjak, da jim ne bo potrebno več obiskovati učnega čebelnjaka, oddaljenega za dodatno šolsko uro vožnje.
  • Čebelarsko društvo Besnica
  • Čebelarsko društvo Tabor
  • Čebelarsko društvo Zavrč

Več o samih društvih si lahko preberete na spletni strani Prve osebne zavarovalnice.

Pomagajmo mladim čebelarjem Čebelarskega društva Žerjav do tipiziranega učnega čebelnjaka, čebeljih panjev in treh čebeljih družin, tako da glasujete zanje TUKAJ.

Vir: Prva osebna zavarovalnica in Čebelarska zveza Slovenije

Dogodki

Prva čebela: Glasujte za čebelarsko društvo Žerjav in jim tako pomagajte do učnega čebelnjaka.