Search
Close this search box.

Minuli konec tedna unovčenih že skoraj 2000 turističnih bonov

Prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki so prejeli turistične bone za protikoronsko pomoč tej industriji, so od petka do nedelje zvečer unovičili 1982 bonov, so za STA povedali na Fursu, kjer skrbijo za informacijski sistem. Imeli so nekaj manjših tehničnih težav, ki pa so jih sproti odpravljali.

“Čez vikend je v določenih trenutkih prihajajo do manjših tehničnih težav, kot so težave z iskalnikom, težave z unovčevanjem že rezerviranih bonov, ki pa so jih naši informatiki sproti odpravljali. Ves čas so bili uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) tudi v stiku s ponudniki,” so povedali na Fursu.

Od petka, ko je bilo mogoče bone prvič koristiti, do nedelje do 23. ure je bilo ob unovčitvah po podatkih Fursa opravljenih še 1936 dodatnih rezervacij bonov. To pomeni, da je receptor ob prihodu gosta v nastanitev v receptorski portal za unovčevanje bonov vnesel podatke, kdo ga bo koristil in v kakšni višini, s čimer so se rezervirala sredstva. Tako ponudnik nastanitvenih zmogljivosti zagotovi, da ima njegov gost na bonu dovolj sredstev za plačilo v želeni višini, prepreči pa se tudi morebitne goljufije, ko bi denimo isti bon hkrati poskusil s potrdilom prvotnega upravičenca o prenosu unovčiti nekdo drug. Bon se sicer unovči, ko se gost odjavi iz nastanitve oz. ko mu ponudnik namestitve izstavi račun.

Turistični boni, za katere bo država skupaj namenila 345 milijonov evrov, so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je DZ sprejel konec maja. Prejeli so jih vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Bone, ki so deljivi in jih je mogoče unovčiti v večkratnem znesku, je mogoče za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji koristiti do konca leta. Vpogled v stanje bona je mogoč preko mobilne aplikacije eDavki.

Dogodki