Search
Close this search box.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo gospodarstvu namenilo skoraj 660 milijonov evrov sredstev

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo v letu 2021 gospodarstvu namenilo skupno 659,3 milijona evrov sredstev. Od tega bo iz naslova nepovratnih sredstev na voljo 248,8 milijonov evrov ter 410,5 milijona evrov povratnih sredstev.

Ukrepe bo ministrstvo izvajalo samo in preko izvajalskih organizacij: SID banke, Javne agencije SPIRIT, Javnega sklada RS za podjetništvo (SPS), Javnega sklada RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja (SRRS) in Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS (JŠRIS), so sporočili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Z ukrepi bo ministrstvo podprlo več področij, in sicer:

  • področje podjetništva, za katerega bo namenjenih 260,6 milijona evrov razpoložljivih sredstev,
  • področje raziskav in razvoja, kateremu bo namenjenih 145,6 milijona evrov razpoložljivih sredstev,
  • področju turizma bodo namenili 93,5 milijona evrov,
  • področje regionalnega razvoja 76,8 milijona evrov,
  • področje digitalizacije s 32,1 milijona evrov sredstev,
  • za podporne ukrepe lesno predelovalne industrije, kateremu bo namenjenih 24,8 milijonov evrov razpoložljivih sredstev,
  • področjema internacionalizacije in energetske prenove bo namenjenih 11,5 milijonov evrov oziroma 10 milijonov evrov sredstev,
  • v manjši meri pa bodo sredstva namenjena tudi področju socialnega podjetništva, in sicer v višini 4,4 milijona evrov.

Dodatno pa bo gospodarstvu na voljo še 320 milijonov evrov povratnih sredstev iz sedmega paketa ukrepov PKP – Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije Covid-19, ki ga je vlada sprejela na 45. redni seji vlade dne 19. 12. 2020.

Skupna pomoč gospodarstvu v letu 2021 bo torej znašala 979,3 milijona evrov, pri tem pa velja poudariti, da bo vrednost povratnih sredstev oplemenitena še s sredstvi izvajalskih inštitucij.

Poleg novih ukrepov pa je v letu 2021 možna prijava tudi na obstoječe ukrepe, ki so bili objavljeni v preteklih letih in imajo roke za oddajo vlog v letu 2021.

Več o vseh omenjenih ukrepih, nepovratnih in povratnih sredstvih si lahko preberete TUKAJ, kjer je objavljeno celotno in podrobno sporočilo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za javnost.

Vir: www.gov.si

Dogodki

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo v letu 2021 gospodarstvu namenilo skupno 659,3 milijona evrov sredstev. Od tega bo iz naslova nepovratnih sredstev na voljo 248,8 milijonov evrov ter 410,5 milijona evrov povratnih sredstev.