Search
Close this search box.

Ministrstvo: Slovenija bo prve odmerke cepiva prejela predvidoma 26. decembra

Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Prejela bo 9745 odmerkov, z njimi pa bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

“S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja,” so zvečer sporočili z ministrstva.

Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Za količino cepiva, ki ga bo prejela Slovenija in mora biti shranjeno pod posebnimi pogoji, zadostujejo zmogljivosti lekarne UKC Ljubljana. V tej lekarni bodo izvedli tudi postopek priprave cepiva.

Distribucijo cepiva od lekarne UKC Ljubljana do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic oz. do cepilnih centrov bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Kot so ob tem pojasnili na ministrstvu, je treba cepivo od prevzema do cepljenja hraniti v hladilniku, vendar ga je treba porabiti najkasneje v štirih dneh od prejema. Cepivo je treba pripraviti oz. raztopiti neposredno pred cepljenjem in mora biti porabljeno najkasneje v šestih urah.

Cepljenja bodo izvajale cepilne ekipe, cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom (sars-cov-2) pa je treba opraviti z dvema odmerkoma v razmaku 21 dni.

V domovih za starejše bodo cepljenja v sodelovanju z osebjem domov zagotovili zdravstveni domovi oziroma koncesionarji, ki zagotavljajo zdravstveno varstvo v teh domovih. Zdravstveni domovi in bolnišnice pa bodo cepljenja za svoje zaposlene izvajali sami.

Ker je količina cepiva, ki ga bo Slovenija prejela s prvo pošiljko, omejena, ministrstvo za zdravje za pripravo razdelilnika cepiva cepilnim centrom potrebuje natančne informacije o številu oseb, ki se bodo cepile. Zato je ministrstvo domove za starejše, zdravstvene domove in bolnišnice zaprosilo za posredovanje podatkov o interesu za cepljenje, podatki pa se bodo zbirali centralno.

Na podlagi prejetih podatkov NIJZ pripravlja razdelilnik za delitev cepiva po cepilnih centrih (domovi za starejše, zdravstveni domovi in bolnišnice), kjer se bo cepljenje izvajalo.

Prioritetno bodo cepljeni oskrbovanci domov za starejše, ki so podali soglasje za cepljenje, nato pa zaposleni. Pri tem bodo imeli prednost tisti zaposleni, ki delajo neposredno z oskrbovanci v domovih, tisti, ki spadajo v skupino, ki ima večje tveganje za težji potek bolezni, nato bodo na vrsti vsi ostali zaposleni, ki so izrazili interes za cepljenje.

Vzporedno z domovi za starejše bo cepivo v obsegu možnih količin in skladno z razdelilnikom razdeljeno tudi zdravstvenim domovom in bolnišnicam za cepljenje zaposlenih, pri čemer bodo primarno cepili zaposlene na najbolj izpostavljenih delovnih mestih.

V nadaljevanju bo cepljenje omogočeno tudi oskrbovancem drugih socialno-varstvenih zavodov, zaposlenim v socialno-varstvenih storitvah in programih, uporabnikom zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter njihovim zaposlenim in zdravstvenim delavcem.

Ministrstvo je zdravstvene domove in bolnišnice tudi pozvalo, da pričnejo z zbiranjem naročil za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine v skladu z nacionalno strategijo cepljenja in ki bi se cepili postopoma glede na dostopnost cepiva.

V nekaterih slovenskih bolnišnicah so za STA danes pojasnili, da interes med zaposlenimi za cepljenje že preverjajo. Med drugim je v UKC Ljubljana doslej interes za cepljenje izrazilo že več kot 3000 od skupno 8500 zaposlenih, seznami pa se še dopolnjujejo. Podatki ministrstva za javno upravo pa kažejo, da je interes za cepljenje s cepivom proti covidu-19 pri nas z oddajo vloge prek portala e-uprava od prejšnjega torka do danes zjutraj izrazilo že več kot 71.900 ljudi.

Stroške cepiva proti covidu-19 in cepilnega pribora, priprave cepiva in cepljenja krije državni proračun. Stroški bodo izvajalcem cepljenja v celoti povrnjeni pod pogojem, da bodo cepljenja evidentirana, so navedli na ministrstvu, kjer dodajajo še, da so domove za starejše, zdravstvene domove in bolnišnice ter ostale deležnike seznanili z organizacijo cepljenja, skupaj z NIJZ pa jim nudijo potrebne informacije in podporo.

Pogoj za začetek cepljenja pa je, da Evropska agencija za zdravila (Ema) odobri cepivo. Odločitev, ali bo Ema odobrila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha za uporabo, bo po napovedih znana v ponedeljek.

Po odobritvi cepiva je predvideno, da se bo kampanja cepljenja začela po vseh državah članicah EU hkrati. Kot je v četrtek napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, se bo cepljenje po celotni EU začelo 27., 28. in 29. decembra.

Dogodki

Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Prejela bo 9745 odmerkov, z njimi pa bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.