Search
Close this search box.

Ministrstvo se je odzvalo vabilu direktorice Koroškega doma starostnikov

Del omenjene investicije je tudi obnova dvorca Javornik katerega zgodovina sega v 16. stoletje. Kar pa je bila tudi osrednja nit vabila.

Ministrstvo za Kulturo se je v sklopu serije regijskih posvetov o viziji kulturne politike – Kulture za prihodnost, odzvalo vabilu direktorice Koroškega doma starostnikov – glede Centra starejših KO-RA, Ravne na Koroškem.

Spomnimo: Koroški center skupnostnih storitev »KO–RA« Ravne na Koroškem je načrtovan kot sodoben večnamenski objekt za izvajanje dnevnih oblik varstva, začasnih namestitev za starejše, doma za starejše, varovanih stanovanj in pripadajočih prostorov. Investicijo se načrtuje tako, da vključuje v optimalni možni meri značilnosti gradnje, prostorskih rešitev in uporabljenih materialov, kot jih narekuje potrjena uspešna praksa tako t.i. domov 5. generacije v drugih okoljih Evropske unije.

Del omenjene investicije je tudi obnova dvorca Javornik katerega zgodovina sega v 16. stoletje. Kar pa je bila tudi osrednja nit vabila, saj se dvorec ponaša z bogato kulturno dediščino in od leta 1996 spada pod nepremični spomenik lokalnega pomena. Vpisan je tudi v Register nepremične kulturne dediščine.

Kljub veliki želji, da dvorcu povrnejo namen, pa se je tekom prenove izkazalo, da je le-ta v slabšem stanju, kot je bilo sprva ocenjeno. S strani strokovnih državnih institucij je bilo ugotovljeno, da bi morali za povrnitev v prvotno stanje, ki vključuje ohranitev vseh kulturno relevantnih detajlov dvorca, nameniti veliko večji del sredstev za sanacijo od prvotno predvidenih.

“Prav tako ne gre zanemariti dejstva, da lahko le s sinergijo več področij revitaliziramo starejše objekte lokalnega pomena, ki imajo za tu živeče prebivalstvo tudi simbolno vrednost. Hkrati pa integriramo kulturne elemente v bivanjsko okolje starejših, kar je za stanje duha neprecenljivo. Prav tako želimo poudariti, da kot dom že v osnovnem programu storitev dajemo ogromen poudarek na kulturo in njene pozitivne vrednosti za starejše”: so še zapisali na facebook profilu Koroškega doma starostnikov Črneče.

Zahvaljujejo se za obisk Matevžu Čeliku, Marku Sraki, Špeli Spanžel, pa tudi njihovi arhitektki Maruši Zorec.

Vir: Fb Koroški dom starostnikov Črneče

Dogodki

Del omenjene investicije je tudi obnova dvorca Javornik katerega zgodovina sega v 16. stoletje. Kar pa je bila tudi osrednja nit vabila.