Ministrstvo poziva: upoštevajmo ukrepe, obiščimo gozd v svoji občini ter se ravnajmo po gozdnem bontonu

Lepi počitniški dnevi vabijo na obisk gozdov, ki so obarvani v najrazličnejše odtenke jesenskih barv in so prava "paša za oči". Narava se pred zimskim počitkom razodene v svoji najlepši podobi, njene barve pridejo do izraza Na ministrstvu za kmetijstvo pa opozarjajo, da naj ob sončnih in toplih dnevih, ko gozd še posebej vabi na obisk, sprejmemo povabilo in ga obiščemo ob upoštevanju navodil glede gibanja – torej v svoji občini, ne pozabimo pa tudi na pravila v gozdu in se ob obisku obnašajmo po gozdnemu bontonu, še opozarjajo.
122832836_3543216599050110_6028544449187753705_n

Na ministrstvu še opozarjajo, da moramo z gozdovi ravnati spoštljivo. “Zavedajmo se, da so preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnosti rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, občudujemo lahko izjemnost posameznih dreves. Gozd je obnovljivi viri energije in surovin, blagodejno vpliva na celotno okolje – to so njegove le najvidnejše dobrine. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več,” pozivajo.

Strokovnjaki skupaj z lastniki gozdov, gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Gozd tako preko celega leta tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni, razložijo na ministrstvu in dodajo, da je vendarle treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da je gozd po obisku takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj.

V prihajajočem zimskem času pa je potrebno še posebej upoštevati, da so gozdne živali  zelo plašne in se pred človekom umaknejo, pozivajo na ministrstvu ter dodajajo, da jih ob obisku gozdov ne vznemirjajmo s hrupom po nepotrebnem, saj sicer zaradi iskanja miru izgubljajo energijo, ki jo pozimi le s težavo nadomestijo. Tudi  naši hišni ljubljenčki morajo biti pod skrbnim nadzorom, še opozarjajo.

Po priporočilih ministrstva je zato potrebno imeti v mislih da, smo ob obisku gost gozda in njegovega lastnika, z gozdom in njegovimi prebivalci ravnajmo spoštljivo, gozd doživljajmo z vsemi čutili, upoštevajmo gozdni bonton ter navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v predpisih, na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.

VIR: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gov.si

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.