Ministrstvo opozarja na pomen higiene pri rokovanju s kupljeno hrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi v drugem valu epidemije covid-19 opozarja na pomembnost higiene pri rokovanju s prehranskimi proizvodi, ki jih kupujemo. Potrošnike pozivajo, naj vrečko, ki jo prinesejo v stanovanje, odložijo na tla in si pred nadaljnjim ravnanjem z izdelki najprej temeljito umijejo roke. Umivanje in razkuževanje je pomembno tudi potem.

Pri hrani oziroma živilih, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno vzdrževati visoko stopnjo higiene. Kot so sporočili z ministrstva, naj po vstopu v stanovanje vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi ter si nato skrbno umijemo roke in jih po možnosti tudi razkužimo. Nato se vrnemo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor in iz nje zložimo hrano oziroma živila. Vrečko je treba nato odnesti nazaj v predsobo ter si roke ponovno umiti in razkužiti.

Potrošnike pri tem pozivajo, da gredo v trgovino, takrat, ko je res nujno, tam se zadržujejo čim manj časa. Nakup naj opravi en član družine, v trgovini pa naj se dotika le tistih živil, ki jih namerava kupiti.

Pravijo, da je smiselno preveriti še možnosti drugih varnejših kanalov nakupa, kot je spletna prodaja ali preučitev možnosti, da nakup opravi nekdo drug in nam dostavi nakupljeno.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ponovno poudarjajo, da hrane ne primanjkuje, zato kopičenje zalog ni potrebno. “Smo pa v teh časih lahko še bolj solidarni in pomagamo najbolj ranljivim skupinam, kot so starejši, bolni in drugi, ki potrebujejo pomoč. Če je le možno, opravimo nakup v trgovini namesto njih, seveda na varen način.”

VIR: Gov.si, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano