Search
Close this search box.

Ministrstvo išče rešitve za znižanje cen daljinskega ogrevanja

Na ministrstvu, pristojnem za energetiko, iščejo rešitve za znižanje cen daljinskega ogrevanja. Visoke cene toplote iz daljinskega ogrevanja na položnicah za december in napovedi o nadaljnjih podražitvah so namreč te dni na noge spravile prebivalce nekaterih občin.

Minister Bojan Kumer se je v četrtek sestal z župani nekaterih občin, so danes za STA povedali na ministrstvu, ki bo skušalo poiskati ustrezno rešitev in ki bi lahko pri daljinskem ogrevanju na podlagi zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije poseglo v variabilni del (končne) cene toplote.

Vlada je konec oktobra zamejila ceno toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja, ki kot vhodni energent v pretežni meri uporabljajo zemeljski plin. Zamejitev cen v poštev pride predvsem v sistemih v Mariboru, na Jesenicah, v Trbovljah in Novi Gorici.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je sicer odjem toplote iz daljinskega ogrevanja druga storitev kot nakup zemeljskega plina za lastno uporabo, saj imajo uporabniki daljinskega ogrevanja tudi strošek z nakupom in vzdrževanjem lastnih peči, v katerih plin pretvorijo v toploto.

Gospodinjski odjemalci so z vidika cene vhodnega energenta izenačeni, končna cena toplote pa je odvisna od več dejavnikov. Cena plina je namreč samo del končnega stroška za odjemalca plina. “Prav tako so sistemi daljinskega ogrevanja med seboj zelo različni (obseg, starost, tehnična dovršenost, optimalno obratovanje, gorivo …), kar pomeni tudi različne fiksne stroške in različne variabilne stroške,” so za časnik Večer pojasnili na ministrstvu.

Podobno pravijo v Komunali Trbovlje – da ne gre enačiti cene plina, ki ga nabavljajo, s ceno toplote.Cena toplote namreč ni enaka ceni zemeljskega plina, temveč je v skladu z zakonodajo oblikovana na podlagi upravičenih stroškov nakupa zemeljskega plina, emisijskih kuponov, električne energije za pogon proizvodnih naprav in črpalk sistema ter ogrevnega medija,” so STA povedali v komunali v Trbovljah, kjer so prebivalci v minulih dneh protestirali zaradi visokih cen.

Na ministrstvu zdaj z lokalnimi skupnostmi iščejo dodatne rešitve, ki bi lahko vodile v nižje končne cene toplote iz daljinskega ogrevanja. Miran Rožman iz Energetike Maribor je sicer za Večer povedal, da bo treba za skupno sprejemljivo rešitev narediti kar nekaj dodatnih analiz. Podobno za časnik pravi tudi direktorica Agencije za energijo Duška Godina: “Vsi skupaj iščemo najboljše rešitve za odjemalce predvsem z vidika enakopravne obravnave. Vendar to še ne pomeni, da bo na koncu cena tudi enaka.

Na ministrstvu, pristojnem za energetiko, iščejo rešitve za znižanje cen daljinskega ogrevanja. Visoke cene toplote iz daljinskega ogrevanja na položnicah za december in napovedi o nadaljnjih podražitvah so namreč te dni na noge spravile prebivalce nekaterih občin.