Search
Close this search box.

Hmeljarji letos brez delavcev iz tujine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarja, da je epidemija novega koronavirusa na področju kmetijstva odprla težavo glede zagotavljanja potrebne pomoči pri spomladanskih opravilih.

Kot so navedli, je trenutno najbolj v težavah sektor hmeljarstva, ki je vsako sezono za pomoč na hmeljiščih uporabljal veliko delavcev iz tujine. Napovedana pomoč delavcev iz Romunije, ki naj bi prišli v naslednjih dneh na hmeljišča v Slovenijo, se zaradi krize in varovanja javnega zdravja ne bo mogla uresničiti.

V tem času je za kmetijstvo pomembno obdobje, saj je čas za pripravo in intenziven začetek del na poljih, med pomembna področja pa spada tudi hmeljarstvo. Ravno v teh dneh poteka urejanje infrastrukture za rast hmelja, kar je ključno za pridelavo letošnje letine.

Pri opravilu pa so hmeljarjem vsako leto na pomoč priskočili delavci iz tujine. Letos to preprečujejo izredne razmere zaradi epidemije.

Hmeljarji so imeli namero in dogovore za prihod delavcev iz Romunije, a vendar so vsi postopki prihoda zaradi varovanja javnega zdravja prebivalcev Slovenije preklicani. “Zaradi izrednih razmer prihod večjega števila delavcev iz tujine predstavlja preveliko tveganje za javno zdravje, za sabo potegne tudi vrsto nujnih postopkov, kot so obvezna karantena, testiranja itd.” so dodali na ministrstvu.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato težavo v kmetijstvu, ki je nastala zaradi onemogočenega prihoda tujih sezonskih delavcev, intenzivno rešuje. “Vzpostavili smo komunikacijo s študentskimi servisi za pomoč študentov in z Zavodom RS za zaposlovanjem za aktivacijo brezposelnih oseb. Na ministrstvu se sočasno usklajujemo tudi s pristojnimi resorji za ureditev vseh potrebnih podlag, da bi se v začasno delo v kmetijstvu lahko vključili vsi državljani, ki bi to želeli ter jim možnosti in čas to tudi dopušča (študenti, upokojenci, delavci, ki so na čakanju itd.). Pri tem bo seveda potrebno upoštevati vse varnostne napotke in pravila, ki veljajo za delo in gibanje v času epidemije.”

Ministrica pozvala študente, brezposelne, osebe na čakanju, mlajše upokojence in vse zdrave:

V današnji izjavi za javnost v okviru vladne novinarske konference je ministrica dr. Aleksandra Pivec, v povezavi z vprašanjem sezonskega dela oziroma sezonskih delavcev pozvala sodržavljane, da kmetom in industriji priskočijo na pomoč, saj “smo v obdobju, ko se začenja intenziven začetek del in potrebujemo dodatno pomoč pri kmetijskih opravili, prihod tujih delavcev pa ni možen.” Hkrati je pozvala vse študente, brezposelne, osebe na čakanju, mlajše upokojence in vse zdrave, ki lahko delajo, da se odzovejo prošnji in potrebi slovenskih kmetov in kmetijskih podjetij. Pomoč v obliki domače delovne sile je v teh časih pogoj, da bi ohranili proizvodnjo zdrave slovenske hrane, zato “moramo združiti moči”, je še dejala. Vsi tisti iskalci del in tudi tisti, ki iščete tovrstno delovno silo, se lahko obrnete na na dežurni kontaktni center MKGP, kjer vam bodo strokovnjaki omogočili dostop do, da vseh potrebnih in vas povezali z iskalci dela v kmetijstu.

VIR: gov.si, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Sabina
Sabina
4 let nazaj

Ta pa ni res pri nas v Gorišnici je prišlo polno Romunov in delajo v Hmeljarstvu..

Dogodki