Search
Close this search box.

Ministrica Kustec: V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole

Na današnji vladni novinarski konferenci je ministrica za izobraževanje Simona Kustec predstavila odločitve, sprejete na današnji dopisni seji vlade glede odprtja šol.

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da se v ponedeljek, 12. aprila, otroci vrnejo nazaj v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v šole, je uvodoma povedala ministrica Simona Kustec. Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo naslednji teden potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem, je pojasnila. To pomeni, da se vsi učenci vrnejo v osnovne šole, dijaki pa v srednje šole po modelu C, kar pomeni, da se v šolah po razredih tedensko menjajo. Dijaški domovi svoja vrata odpirajo že to nedeljo, ko bo začel veljati danes sprejeti odlok.

Ministrica je opozorila, da bodo maske v šolah za obvezne za učence in učenke od 6. razreda dalje, za dijake ter zaposlene. Učenci in učenke od 1. do vključno 5. razreda pa bodo morali maske nositi v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni več obvezna pri pouku športne vzgoje, je pojasnila ministrica Kustec.
 
Pri tem je še pojasnila, da poleg teh ukrepov in ukrepa obvezanega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja, ki šolski prostor varujejo pred vdorom in širjenjem virusa, sedaj skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ-jem v osnovne in srednje šole kot dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega šolskega okolja, uvajajo tudi možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov. Na ministrstvu ocenjujejo, da je ta ukrep “dobrodošel in dobronameren” je dejala ministrica in dodala, da virus kroži in ne izbira. “Tudi na takšen način lahko poskrbimo za varnost in zdravje drug drugega,” je pripomnila.

Šolam bodo v prihodnjih dneh posredovali informativni film, ki bo učence, zaposlene in starše podrobno seznanil s postopkom prostovoljnega samotestiranja. Projekt bo podrobno predstavljen tudi ravnateljem.

Ministrica za izobraževanjem je opozorila tudi na zgledno upoštevanje vseh že znanih ukrepov.

Dogodki

Na današnji vladni novinarski konferenci je ministrica za izobraževanje Simona Kustec predstavila odločitve, sprejete na današnji dopisni seji vlade glede odprtja šol.