Search
Close this search box.

Ministrica Kustec ob nadaljevanju šolskega leta: “Ne pozabite, da ste skupaj s svojimi učitelji in starši postali največji zmagovalci”

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je vsem učencem, dijakom, staršem, skrbnikom in podpornikom napisala pismo ob nadaljevanju šolskega leta, ki ga objavljamo v celoti.

“Niti v najbolj drznih sanjah si ob začetku letošnjega šolskega leta nihče med nami ni predstavljal, da je mogoče tako na hitro in kar čez noč izvesti takšno izjemno preizkušnjo, poimenovano izobraževanje na daljavo! V mojih mladostnih časih bi rekli, da bi še veleumni profesor Baltazar za hip ostal brez besed! Da, z veliko pomočjo dozdajšnjega brezbrižja in gledanja samo na svoje potrebe nam je ljudem mati narava tokrat s pojavom še neobvladljivega koronavirusa in epidemije covid-19 pokazala, kdo ima na našem svetu prvo in zadnjo besedo. Ne ljudje, narava jo ima!”

“Toda, z velikim spoštovanjem, vestnim, odgovornim vedenjem ter predanim trudom in učenjem ste naši ljubi naravi sporočili, da se ne želite ustaviti. Da tega ne morete, nočete storiti, saj je še ves svet, celo življenje pred vami! Da veste, da se morate učiti naprej, in da tudi veste, kako to izvesti! Da vam en nadležni virus pač ne sme pokvariti vseh vaših načrtov. In to v teh nenavadnih časih dokazujete vsak dan, vsak teden, že dva meseca. Dokazujete svojim učiteljem, nam staršem – dokazujete vsem, celi družbi. Nam, »ta starim«, odpirate vrata v nove svetove, v vaš jutrišnji dan, ki ga poznate in obvladate bolje od večine nas. Prav zdaj ste nam pomagali razumeti, kako in zakaj so res pomembni tudi računalniki, pametni telefoni, svetovni splet. Mi smo bili namreč vse do pred kratkim prepričani, da jih znate uporabljati samo za igrice in neumnosti. Kakšna napaka! Brez posebnih besednih razlag nam zdaj dokazujete, da vam prav te komunikacijske zmogljivosti pomagajo, da se lahko učite naprej, in potrdimo lahko, da so v tem času nujni pripomoček ter da se vaš svet ne bo in ne more ustaviti. Svet, v katerem vas čaka še toliko lepega in dobrega – vaši prijatelji, skupna druženja, prve ljubezni, veliki podvigi!”

“In tako greste skupaj z nami vsemi naprej. Nekateri od vas boste šli v ponedeljek nazaj v šole, večina od vas pa za domačo mizo in k računalniku. Vsi pa boste delali, se učili, zaključevali ocene ter se veselili zasluženih in dolgih poletnih počitnic. Časa, ko bo vse bolj toplo sonce prineslo veliko D-vitamina in močnejše UV-žarke, ki so vsi veliki naravni bojevniki proti koronavirusni nadlogi. Časa, ko bomo našli tudi način, da boste lahko v šole znova varno prišli prav vsi.”

“Vi pa niti za hip ne pozabite, da ste skupaj s svojimi učitelji in starši postali največji zmagovalci. Zmagovalci znanja, zmagovalci tega in prihodnjega časa!”

“Hvala, ker ste pogostokrat v teh časih bolj potrpežljivi, bolj razumevajoči, bolj pogumni in hkrati bolj strpni in prijazni, kot smo mi starejši. Hvala, ker ste nam zgled, da se ne smemo predati ob nepoznanih okoliščinah, ampak se moramo prilagoditi in iti naprej. Hvala, ker ste postali tudi naši učitelji življenja. In hvala, ker veste, da je učenje, od kjer koli že vam je ta čas podano, edina prava odločitev. Ponosni smo na vas. Tako zelo ponosni. Znašli ste se, opravili ste veliko delo!”

“Kaj točno nam bo prinesla prihodnost, seveda ne moremo vedeti, vemó pa, da je prihodnost slehernega izmed nas odvisna od tega, kar vémo. Kar znamo.”

“Zdržite še malo, čisto malo … Srečno, zdravo, uspešno in srčno na najboljši način zaključite svoje šolske obveznosti. In ne pozabite: vsi smo z vami, vsak trenutek smo vaši navijači!”

“Dokler se ne vidimo v živo, v vaših šolah, vam pošiljam en velik virtualni objem.”

“Imejte se radi, spoštujte svoje starše ter učitelje in profesorje ter pomagajte jim, ker tudi njim v tem času pogosto ni lahko. Predvsem pa gojite svoje znanje in pazite nanj kot na »punčico svojega očesa«.”

VIR: gov.si, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport