Search
Close this search box.

Ministri za zdravje EU za pospešen razvoj cepiva proti koronavirusu in njegovo široko dostopnost

Evropska komisija je včeraj organizirala neformalno videokonferenco ministrov za zdravje EU.

Razprava je bila namenjena pospešitvi razvoja cepiva za novi koronavirus, načrtu cepljenja na ravni EU, povečanju proizvodnih kapacitet za izdelavo cepiva in izvedbi skupnega javnega razpisa za cepivo na ravni EU, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Slovenijo je zastopala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant. Videokonferenco je vodila komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides, sodelovala pa je tudi komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel ter predstavniki držav članic EU.

Komisarka Kyriakides je pozvala države članice k čimprejšnjemu posredovanju naročil, tako za ventilatorje, laboratorijsko opremo in zaščitno opremo. Vse to bodo namreč države članice EU še naprej potrebovale za zaščito zdravstvenih delavcev in ranljivih skupin ter zagon gospodarskih dejavnosti zaradi še vedno veljavnih samozaščitnih ukrepov prebivalcev EU.

Sodelujoči so poudarili pomen razvoja cepiv, zato je treba identificirati in finančno podpreti najbolj obetavne primere verjetnih cepiv ter zagotoviti kritično maso kliničnih in raziskovalnih mrež, so dodali. Evropska komisija je v stiku s proizvajalci cepiv in proučuje možnosti, da bi združili strokovno znanje in spremljavo tega procesa. Kyriakides je poudarila, da je treba po odobritvi cepiva zagotoviti dostopnost in javno podporo večji proizvodnji cepiva v EU, zato bi morali na ravni EU sprejeti celosten načrt cepljenja. Ta bo definiral natančne potrebe in zagotovil čim boljši dostop do cepiva.

Države članice so tudi podprle začetek priprave skupnega javnega naročila EU za cepivo in izrazile pripravljenost sodelovanja v razpisu. Izpostavile so predvsem vprašanje pravične distribucije, enakopravnega dostopa in časovnice razdelitve cepiva.

Slovenija je izpostavila, da se kot majhna država zaveda številnih prednosti, ki jih ima skupni postopek. Med njimi so boljši nakupni pogoji in pravičnejši dostop do cepiv, s tem pa možnost da države članice lažje zadovoljijo potrebe po cepljenju za svoje državljane.

Slovenija pričakuje, da bo z registracijo cepiva na voljo več podatkov, vključno s tem, kolikšno število odmerkov bo potrebno za zaščito, kar bo omogočilo natančnejše načrtovanje. Prav tako je predlagala, da mora biti cepivo za koronavirus na voljo postopoma, to pa predvsem zaradi količine razpoložljivega cepiva. Izpostavila je še, da je treba določiti prioritetne skupine za cepljenje, kot so zdravstveni delavci, delavci v kritični infrastrukturi in najbolj ogrožene skupine (oskrbovanci v domovih za starejše, drugi starejši starejši …).

VIR: gov.si, Ministrstvo za zdravje

Dogodki