Search
Close this search box.

Ministra Počivalšek in Cigler Kralj na pogovore z vodstvom slovenjgraškega Adienta

Z vodstvom podjetja Adient Slovenj Gradec, katerega ameriški lastnik je prejšnji teden napovedal zaprtje proizvodnje do konca leta, se bosta popoldne sestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za delo Janez Cigler Kralj. V podjetju dela 430 ljudi, večina od teh bo po napovedih delo izgubila do konca leta.

Informacija o načrtovani ukinitvi proizvodnje v slovenjgraški družbi, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj po lanskem odpuščanju 119 delavcev nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi niso pričakovali. Povedali so, da ne razumejo, kako se je lahko lastnik ob dobrih rezultatih in kakovostnem delu čez noč tako odločil.

Iz matičnega koncerna pa so v pojasnilih za javnost sporočili, da so notranja preverjanja in pogovori s ključnimi kupci pokazali, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država. K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so tako prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti.

Minister Počivalšek je takoj napovedal iskanje rešitev za zaposlene in sporočil, da od globalno uspešnih podjetij pričakuje, da se zavedajo odgovornosti do svojih sodelavcev in uporabijo vse svoje znanje, da zaščitijo tudi slovenske interese.

Na ministrstvu za delo pa so izrazili zaskrbljenost ob napovedanih odpuščanjih v Adientu in tudi v ormoškem Safilu. Ohranjanje zaposlenosti, delovnih mest in zagotavljanje socialne varnosti delavkam in delavcem so ključna skrb ministrstva in ena od pomembnih prioritet ministra Janeza Ciglerja Kralja, so navedli.